lördag 8 juni 2019

3-lista: Bokserier som är omotiverat långa


Lista nr 4: Bokserier som borde avslutats för lääääänge sedan

När man tycker väldigt mycket om en bok vill man ofta ha en fortsättning på den. Det är något skönt med bokserier, där man lär känna huvudpersonen och alla i dess omgivning.

Men så finns det ju författare som inte har vett att sluta skriva i tid! De vill spinna vidare på succén och begriper inte när det är dags att sluta.

Vilka bokserier började bra men spårade ur med tiden, tycker du? Nämn tre - i egen blogg eller här  kommentarerna.

--

Här är Boktankens förslag på tre bokserier som borde avslutats i tid:

Jag tyckte så mycket om norska Anne B. Ragdes trilogi - men varför fick hon för sig att skriva en fortsättning ett decennium senare, och inte ens göra det bra?!

Liftarens guide till galaxen-sviten av Douglas Adams. Jag läste dem allihop, men de sista böckerna gjorde inget intryck överhuvudtaget.

De mysiga böckerna om Mma Ramotswe i Botswana, de blev väldigt många till slut - och skilde sig bara obetydligt åt. Tror författaren Alexander McCall högg in på ytterligare en evighetsserie (men denna gång i Skottland) när han kört slut på sin klipska, trinda, rooibosdrickande afrikanska hjältinna.

5 kommentarer:

 1. Läste bara enstaka böcker om Mma Ramotswe. Bra, men du har säkert rätt i att de kan kännas bli för många om man läser serien i sin helhet. Liftarens guide till galaxen, borde jag läsa den (utom de sista då!)? Här är min 3-lista (med en tveksam på slutet): https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/06/3-lista-bokserier-som-ar-omotiverat.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liftarens guide till galaxen är ju kultförklarad. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att läsa om den igen. Så mitt svar får bli NEJ, lägg inte tid på den.

   Radera
 2. Hm, en av mina favoriter är ju 47-böcker lång :). Men jag kommer nog faktiskt inte på någon just nu som jag läst annars som jag tycker är för lång. Jag brukar inte hitta så långa serier tror jag. De deckarserier jag läser är ganska "nya" och har inte hunnit få galet många böcker än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars är ju just deckarförfattare fenomenala på att spotta ur sig långa serier! Och Jack Reacher-böckerna (där hjälten är litegrann som en osannolik Big Jim-docka) av Lee Child är ju vansinnigt många. Tror en del såna där vampyrböcker är många också, tänker på bokserien som ligger till grund för "True Blood".

   Radera
 3. Ja! Folk borde lära sig att sluta i tid. Jan Mårtenson, jag tittar på dig.

  Jag håller helt med om Mma Ramotswe-serien och kastar in som ytterligare bidrag:
  - Naomi Novik, serien om draken Temeraire. Första boken är genial! Andra boken är bra. De övriga sju är en lång repetition av bok två.
  - Rita Mae Browns bok om kattdetektiven Mrs Murphy. Första boken charmig och underbar. Efter ett par likadana till: inte längre lika skoj.

  SvaraRadera