torsdag 20 juni 2019

Lektioner i mord


Bokens titel: Lektioner i mord - 
Hur man skriver en svensk succédeckare utan att bli det minsta trött
Författare: Henrik Lange
Förlag: Kartago förlag, 2015
Antal sidor: 159

Varje sida i denna bok är till större delen en teckning - svartsmutsig och lite ruffig - och ovanför den ett ytterst kort textstycke där vi pedagogiskt presenteras konsten att skriva en bästsäljande svensk deckare från början till slut.

Det här ser lättviktigt ut, ger kanske intryck av att vara tramsig underhållning rent av, men är fantastiskt bra och mitt-i-prick. Jag småler hela boken igenom och tänker att jo, man kan faktiskt skriva en deckare med denna "lärobok" som utgångspunkt.

Alla ingredienser ingår: den deppige, småfete kriminalaren som är frånskild och klunkar i sig ohyggliga mängder kaffe. Han har en dotter som han glömmer att hämta på ridskolan när det är hans tur, ja, han glömmer henne nästan jämt eftersom han alltid måste jobba över. Hans far är dement och borde få komma till ålderdomshem, men det finns inte plats. Ute singlar höstlöven ner för att visa riktigt hur deprimerande allt är; vackert väder existerar inte i en äkta, svenska deckarsuccé. Rå kyla och uppvikta rockkragar är obligatoriskt.

Polisens chef är en oförstående besserwisser som givetvis kopplar bort honom från fallet just när han så behövs som mest - och kollegan är förstås hög på anabola, klipper till misstänkta (som självklart är oskyldiga) och är allmänt primitiv.

Vi får också lära oss precis hur man bäst fyller ut romanen så att den inte tar slut efter femtio sidor: relationstrassel för igenkänningsfaktorns skull och detaljerade miljöbeskrivningar där varje IKEA-möbel redogörs för.

Mitt foto: Kriminalkommissarier dricker alltid kopiöst med kaffe, gärna ur fula gamla muggar, gärna att det stått i bryggaren tills det blivit en besk, svart sörja också...

Mitt omdöme: Genast upp på favoritlistan!

Länk till boken på Adlibris: DANSKT BAND

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja! Tidigare har jag bara läst någon av hans serier där man får lära sig klassiska litterära verk i fyra rutor.

   Radera
 2. Det låter ju fantastiskt roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exempelvis är det bra att för försäljningen att delta i tidningsintervjuer, skriva en blogg, sitta i tevesoffor, ligga med rätt person - eller DÖ! (Uppslaget därpå handlar om Stieg Larsson, knappast av en slump...)
   Man ska också placera "riktiga" böcker i sin hjältes sunkiga lägenhet - Krig och fred är ett bra exempel - för att läsarna ska förstå bildningsnivån. Det mesta är förstås skrivet med glimten i ögat, men samtidigt är det uppenbart att Henrik Lange har GRYMT BRA KOLL på de ingredienser som finns i många storsäljande nordiska deckare.

   Radera