onsdag 5 juni 2019

3-lista: Idiotiska huvudpersoner


Lista nr 1: 3 böcker där alla andra gillar huvudpersonen - utom du som tycker hen är en idiot

-

Sno min illustration om ni vill, eller låt bli.
Nämn tre böcker utan inbördes rangordning, som ni tycker stämmer på ovanstående påstående.
Länka hit eller dit eller inte alls, men surfa gärna runt och kolla vad andra svarat.

I slutet av sommaren kommer vi i bokbloggosfären förhoppningsvis att ha en komplett lista över de mest onödiga boklistorna. Och kom gärna med egna förslag på 3-i-topp-listor!

-

Boktankens förslag till lista nr 1:
Alla Karlsson på taket-böckerna. Avskyr den lille typen!
Italienska Ferrante-trilogin där jag höll på att storkna på både Elena och Lila.
Tjejen Sol i Anna Roos deckare "Spel", hon borde få en snyting.

10 kommentarer:

 1. Kul idé! Kanske är med en annan gång, kommer inte ens på en endaste bok som passar in. Oftast vet man ju heller inte alltid vad "alla andra" tycker om någon karaktär. Och brukar f.ö. aldrig tänka på någon - varken fiktiv eller verklig - som just "idiot"... men mer eller mindre irriterad kan man ju helt klart bli, gäller ju både i böckernas värld och i verkliga livet. Ferrante-trilogin har jag nog bestämt mig för att hoppa över, kanske lika bra det, inte så bra att gå o vara förbannad mer än nödvändigt. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Åsa, jag tror du hade tolkat utmaningen lite annorlunda om du och jag hade suttit mitt emot varann - jag kanske tar i med överord ("idiot" och "hata") men det är bara för att skruva det hela lite extra. Jag ville att det skulle vara lättsamt och enkelt och smått oseriöst, eftersom det är semestertider och folk kanske inte orkar tänka efter så noga.

   Imorgon kommer en ny utmaning - den handlar om bilderböcker, kan jag avslöja.

   Radera
  2. Men håll med om att Karlsson på taket är en grymt irriterande liten farbror som det är svårt att tycka om!

   Radera
  3. Karlsson på taket är visst populär i Ryssland, i motsats till resten av västvärlden där ju Pippi är den favorithållna. Den självgode Karlsson lär påminna om ryssarnas romanfigur Foma Fomitj från Dostojevskijs "Folket i Stepantjikovo"... en karaktär som älskar att framhäva sig själv. Honom irriterar man sig också på genom det dumdryga sättet. Men det var en klart underhållande roman som man minns. Så ibland är det inte så tokigt med sådana karaktärer, de påverkar ju även sin omgivning och hur den förhåller sig till det hela, då blir det intressant. ;)

   Radera
  4. Ja! Jag avskyr Karlsson!

   Radera
 2. Svar
  1. Det här är ett perfekt avbrott för mig i ett just nu ganska krävande jobb. Kul att fundera ut larviga listor - men det är ju förstås tusen gånger roligare om ni andra ger mig lite förslag också!

   Radera
 3. Håller helt med om Karlsson!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam om det! Han är otroligt egoistisk, den där Karlsson.

   Radera
 4. Så roligt! Irriterande huvudpersoner finns det gott om... men jag gillar ju också böcker där huvudpersonen inte är perfekt. Förutom de gubbsjuka polisdeckarna, jättefy på er! :)

  Här mina bidrag till listan: https://sannasbokhylla.blogspot.com/2019/06/sommarens-tipslistor-irriterande.html

  SvaraRadera