fredag 7 juni 2019

3-lista: Livsvisdom som står dig upp i halsen


Det var tydligen inte så lätt att få med sig folk på att göra knasiga topplistor... (Men tack Sanna!) Vad tror ni om dagens tema då?

Lista nr 3: Möt-ditt-inre-jag och lev-i-nuet-flosklerna som står dig upp i halsen!

De där livsvisdomsböckerna som ska lära dig att carpe-diema och som man nästan kräks på, om man - som jag! - under hela läsningen tänker att någon har gett ut boken för att tjäna pengar. Alternativt faktiskt ÄR så flummig och känner att den måste missionera kring det (ett nästan ännu värre scenario).

Böcker som ska lära dig att leva livet eftersom du behöver hjälp med det och inte kan räkna ut själv hur du ska göra.

-

Boktankens förslag i denna kategori:

"Budskap från andra sidan" av Marlo Morgan är en tunn liten bok proppfylld med flum. Det handlar om en amerikansk kvinna som vandrar genom Australiens vildmark tillsammans med en klan aboriginer och lär sig att leva på riktigt; ni vet sådär genuint som bara ursprungsfolk med connections* till andevärlden och sina "inre jag" kan göra...

"Tao enligt Puh" av Benjamin Hoff var närmast obligatorisk läsning när jag var ung. Där får vi genom en ganska simpel barnsaga om en tjock och lallande nallebjörn lära oss taoism. (Eller inte, beror ju på hur man ser det.)

"Hedra mysteriet" av Klas Hallberg, med undertiteln "Mindfulness på värmländska". En grabb som förstått att man kan tjäna pengar på att ge ut en snygg, rolig och komplett intetsägande bok om arbetsliv och stress genom att slänga ner lösryckta stycken ur en stand-up komedi och paketera det som personlig utveckling.

* mycket medvetet ordval


7 kommentarer:

 1. Budskap från andra sidan har jag läst, men tror den lästes som någon slags reseskildring, eller minns boken så i varje fall, var ett tag sedan. Den här gången kunde jag få ihop en lista själv också (fuskade lite på slutet)!: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/06/3-lista-livsvisdom-som-star-dig-upp-i.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men å vad kul! Tack! Ska skynda mig in och kolla :-)

   Radera
 2. Jag har för mig att jag blev ganska less på all livsvisdom som haglade i Tisdagarna med Morrie. Jag vet att många älskar den boken men jag tyckte inte om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker direkt illa om den, men jag vågade inte säga det en gång till. Känner att jag frestar på tålamodet hos min redan hårt ansträngda läsekrets.

   Radera
 3. Jag undviker dessa böcker för jag står inte ut med dessa ”käcka tillrop”. Läser ibland reportage i någon tidskrift med liknande innehåll och det driver mig mest till vansinne. Ofta är problembilden alldeles för förenklad och då blir också lösningen därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om det där sista, att problembilden är förenklad och därmed även lösningen. Upplever att lösningen nästan alltid handlar om inställning också: om du bara tänker positivt så löser sig allt. Spelar ingen roll hur hemskt ditt liv är eller har varit, om du väljer att se positivt på det så fixar det sig. Såna "goda råd" blir ju närmast ett hån när man har det väldigt tungt och allt känns helt utanför ens kontroll (och kanske faktiskt även är det).

   Radera
 4. Allting med den där förbaskade floskelsprutan Paolo Coelho! Han skulle kunna ta Sara Skyttedal i hand och ha en egen ordbajsarpodd där de sitter och pratar nonsens och känner sig jätteviktiga...

  Jag vill egentligen haka på mer men är på blandad resande fot sedan i fredags, kommer återkomma lite mer pålitligt senare.

  SvaraRadera