söndag 9 juni 2019

3-lista: Gäng man inte vill hänga med


Lista nr 5: Kompisarna du helst vill vara utan.

Vänskap, lojalitet, gemenskap, närhet... Alla kompisgäng ser inte ut så; det finns vänner som inte vill dig väl. Översittare, mobbare, tyranner eller bara rena dumhuvuden. Vilka vänner från böckernas värld skulle du inte vilja umgås med på riktigt? Tre exempel, om du kan!

--

Boktankens förslag denna gång är:

Ungdomsgängen i Madeleine Bäcks hemska, övernaturliga trilogi om Bergslagen (Jorden vaknar, Vattnet drar, Berget offrar) där de inte gör annat än slår ihjäl varann, har våldsamt sex och krossar tidigare vänner.

Fiktive Juhas klasskamrater i Jonas Gardells böcker, där nästan ingen är snäll mot någon. Läs "Ett ufo gör entré" och "En komikers uppväxt", till exempel.

Donna Tartts "Den hemliga historien" är en av mina absoluta favoritböcker, men det sammansvetsade kamratgänget på det exklusiva universitet är smått dysfunktionellt...
10 kommentarer:

 1. Inte läst någon av dina tre. Lite enklare idag, blev t.o.m. en bonusnovell: https://ibokhyllan.blogspot.com/2019/06/3-lista-gang-man-inte-vill-hanga-med.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åsa, för engagemanget! Jag har inte läst någon av DINA tre (fyra!) men tycker att de låter spännande; kanske särskilt "Efter Emma". I litteraturen finns många skrämmande vänskapsrelationer som urartar.

   Radera
 2. Håller med om Den hemliga historien, riktigt bra bok men jag hade inte velat vara med där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid lite läskigt med grupper där lojaliteten är så stark att man till slut gör nästan vad som helst för varann...

   Radera
 3. Ja, Den hemliga historien tänkte jag på men någon lista finurlar jag inte ihop. Men alltid roligt att läsa dina och andras listor! Den här gången blev jag påmind om Bäcks trilogi också som jag har tänkt läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom att tänka på "Flugornas herre" också, efter att jag hade publicerat inlägget.
   Bäcks böcker är riktigt spännande och på många vis välskrivna, men jag klarar inte riktigt när spänningsnivån är på topp HELA TIDEN utan uppehåll.

   Radera
 4. Jag vill nominera de härliga medpassagerarna i Maupassants Fettpärlan samt charmiga gänget i Charlotte Rogans Livbåten. Samt helyllegossarna som sysslar med så "oskyldiga pojkstreck" i Herman Kochs Middagen (även bra i filmversionen!)

  SvaraRadera
 5. Hahaha, Sanna, i min lista fanns just precis "Middagen" med i den första versionen. Tänkte precis samma sak. Men så bläddrade jag lite i boken och insåg att den HANDLAR om pojkarna (som är kusiner) men faktiskt mest fokuserar på de äldre vuxna syskonen, föräldrarna till marodörerna.
  "Fettpärlan" är lysande! Bra exempel på mobbare.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Helt okej, det finns massor av listor som inte JAG kan svara på. Och många läsare på bloggen som bara går in och vänder när de ser utmaningen, så du är långt ifrån ensam. Jag tänkte mig det hela som en kul grej, bara.

   Radera