söndag 2 maj 2021

Den trogne läsaren


Bokens titel: Den trogne läsaren
Författare: Max Seeck
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Originalets titel: Uskollinen lukija
Översättare: Bo Samuelsson
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2021
Antal minuter: 12 tim 32 min

Riktigt roligt att läsa en finsk bok, för en gångs skull! Jag kan verkligen förstå att denna thriller har blivit en bestseller.

Kriminalaren Jessica Niemi får i uppdrag att finna den person som mördat hustrun till Finlands mest lästa deckarförfattare. Kvinnan hittas död, sittandes vid sitt matbord, i en extravagant aftonklänning. Och hon är inte den enda - fler människor dör och de tycks ha något samband.

På många vis är det lite Kepler-stuk över den här berättelsen; rappt tempo, korta kapitel, cliffhangers, smarta stickspår som lurar läsaren, löjligt våld (som vi tack och lov inte behöver ta del av särskilt mycket, till skillnad från Keplers utstuderade frossande) och jättekonstiga människor som gör jättekonstiga saker av jättekonstiga anledningar (men grymt underhållande, hur overkligt det än är). Där finns också en parallellt berättad historia om Jessica Niemis bakgrund, som är rätt spännande och skrämmande.

Jag gillade verkligen den här. Visst, i efterhand kan man säga att den inte hade något djup men däremot en omåttligt löjlig intrig. Underhållningen fram till det stora avslöjandet i slutet av boken var dock nog för mig. Ibland räcker det långt med bara en skickligt upplagd actionthriller, faktiskt.

2 kommentarer:

  1. Jag har varit nyfiken på den här boken ända sedan den släpptes. Det här gjorde mig inte mindre nyfiken. Tror jag måste lägga till den på listan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Jag hade aldrig hört talas om författaren eller boken, och det är så kul att hitta något nytt!

      Radera