fredag 28 maj 2021

Män visar kuken för mig


Bokens titel: Män visar kuken för mig
Författare: Caroline Hainer
Förlag: Mondial, 2017
Antal minuter: 5 tim 23 min om man lyssnar (jag läste e-boken på mobilen)

Jag fastnade för det snygga och fyndiga omslaget som passar perfekt till en bok om dickpics. "Män visar kuken för mig" har några år på nacken, men har ni inte läst den så gör det. Mycket bra!

Jag har aldrig fått en snoppbild i hela mitt liv och har därför uppfattat det hela som något obskyrt som många känner till men ytterst få ägnar sig åt. Vem vid sina sinnens fulla bruk skulle vilja skicka en (ful mobil-)bild av sitt erigerade kön?! Det är helt obegripligt för mig. Och just för att det är så obegripligt - och för att jag inte har hört mina väninnor prata om att de får såna här bilder - har jag trott att det är ovanligt.

Redan inledningsvis konstaterar dock författaren Caroline Hainer att just så resonerar många människor. Kanske i synnerhet alla vi som har vårt på det torra och slipper vara ute och ragga. "Om inte jag har varit med om det så existerar det knappt" tänkte jag och med många med mig. Men som Hainer visar i denna lilla essäsamling så är det tvärtom fascinerande vanligt!

Jag läste boken på min mobil istället för att lyssna på den. Bra tempo, kul vinklingar, snyggt skriven. Gillar särskilt att författaren bemödar sig om att ha en varm ton rakt igenom: vi ska inte förlöjliga någon, håna någon, skämma ut någon. Här är rimliga förklaringar till ett fenomen, inte hatiskt skuldbeläggande. 

Jag gillar verkligen den här boken för dess smarta, kåserande ton. Varför skickar någon ett sånt här foto - oombedd? Vad tror han att mottagaren ska känna när hon ser bilden? Vad är syftet, drivet och incitamentet? Är det ett sätt att markera revir gentemot andra hannar? Att skrämma och hota en tjej? Att locka och förföra? Handlar det om makt och dominans? Är det sexigt, eller rent av lite kul? Kanske är det en logisk följd av mäns besatthet genom årtusenden att stoltsera med sitt kön - från grottmålningar till dickpics?!

En klart läsvärd liten bok med många intressanta tankar.

1 kommentar: