lördag 29 mars 2014

Där tvivlet gror


Bokens titel: Där tvivlet gror
Författare: Thomas H. Cook 
Originalets titel: Red Leaves
Översättare: P-O Nilsson
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Wahlström & Widstrand, 2008
Antal sidor: 262

I en trevlig, lugn, stabil och lycklig medelklassfamilj i en amerikansk småstad lever Eric och Meredith med sin tonårsson Keith. Aldrig hade de kunnat ana vilken turbulens de kommer att kastas in i! Keith sitter barnvakt åt grannflickan Amy en kväll, och nästa morgon är 8-åringen spårlöst försvunnen. Är Keith inblandad på något vis? Vad har hänt Amy?

Det här är inte en kriminalroman, utan snarare en bok i samma anda som min förra recension "Middagen". Tror man på sitt barn i alla lägen - och är man villig att försvara sitt eget barn, hur fasansfulla saker han eller hon än har begått? Erics egen barndom nystas upp, när han och frun (och polisen!) gräver i lilla Amys försvinnande.

Jag hade just inga förväntningar på denna roman men blev mycket positivt överraskad. Vad gör man om ens egen son förmodas ha mördat en liten grannflicka, tror man verkligen det är sant och vad händer när samhället runtomkring dig börjar peka ut er familj? Det är sex år sedan jag läste denna pocketbok, men den har bitit sig fast. En hemsk och tankeväckande historia, snubblande nära att få stämpeln "favorit"!

Betyg: En alldeles ypperlig bok om skuld och samvete och den starka, övervinnande föräldrakärleken.

Rekommenderas: till filosofiska läsare, åter igen.

Snackis: Ja, en utmärkt sådan!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar