torsdag 13 mars 2014

Ett enda ögonblick + Berätta inte för någonBokens titel: Ett enda ögonblick + Berätta inte för någon
Författare: Harlan Coben
Originalens titlar: Just One look + Tell No One
Översättare: Lennart Olofsson
Förlag: Månpocket efter överenskommelse med Lennart Sane Agency, 2006 + 2004
Antal sidor: 359 + 301

Harlan Coben är ju en gigant inom genren. Kultförklarad, upphöjd, beundrad och förmögen. Jag har läst massor om honom men mindre av honom. Skulle tippa att hans nyare böcker om Myron Bolitar är roligare än de två som jag recenserar här:

"Ett enda ögonblick" är ett plagiat på tidigare böcker, till och med vissa karaktärer återkommer (och då menar jag inte att en och samma polis dyker upp, utan karaktärer såsom Den försupne vännen och Den skamlösa kvinnan och Den mystiske åldringen, fast just dessa hittade jag på nu i stunden).

Romanen finns inte kvar i nätbokhandlarna. Men det gör inget! Den är i alla fall någon sorts litterär remix på "Berätta inte för någon". Samma historia uppkastad, tuggad och svald en gång till.

Storyn är som följer: kvinna med minnesförlust får ett mystiskt foto, hennes make kidnappas och alla deras vänner är gravt suspekta. Osannolikt invecklade och brutala händelser inträffar därpå. I den andra boken är historien: hustru förs bort av okända män, påstås vara slaktad av en seriemördare, skriver därefter ett mejl till sin make som genast inleder en våldsam jakt på förövarna.

Det här är ett spännande och ointelligent tidsfördriv som sannolikt vinner på att man har köpt boken på loppis för tio spänn och läser den en regnig dag i en halvmöglig sommarstuga ute i Ingenstans, där man försöker förtränga att man firar semester ihop med gnälliga skitungar och en asjobbig svärmor som man helst vill fly ifrån. I ett sånt läge kan det vara bra att ha en bok som "Ett enda ögonblick" eller "Berätta inte för någon".

Mitt foto: Regnstövlar får symbolisera det rätta vädret för en Voben-bok

Betyg: Okej.

Rekommenderas: till dem som uppfyller ovanstående kriterier på läsare som önskar verklighetsflykt.

Snackis: Totalt ointressant att prata om.

Böckerna finns inte på Adlibris. Leta efter dem i någon "Köp 3 betala för 2"-korg hos Myrorna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar