onsdag 12 mars 2014

Cementträdgården + Lördag + Försoning


Bokens titel: Cementträdgården
Författare: Ian McEwan
Originalets titel: The Cement Garden
Översättare: Annika Preis
Förlag: Ordfront förlag, 2002
Antal sidor: 168

Ian McEwan är en fantastisk författare med en skrämmande fantasi. En av hans bästa böcker handlar om ett litet barn som av en olyckshändelse far iväg i en luftballong som sliter sig från marken - och flera män som ser det skyndar sig fram för att dra ner ballongen men lyfts istället upp. Det är en rätt förskräcklig historia...

Den här går inte av för hackor heller: Här har fyra syskon gjort upp om att gjuta in sin egen mor i cement! Bakgrunden är att deras far har dött och när sedan även deras mor avlider befarar barnen att de ska bli hämtade av de sociala myndigheterna. För att undvika detta, bestämmer de sig för att leva sina liv "som om ingenting har hänt" och de lägger sin döda mamma i cement. Tyvärr blandar de inte cementen riktigt bra...
Under den följande sommaren leker de perversa lekar och driver vind för våg.

"Cementträdgården" är lika sjuk som alla hans böcker. Den är också lika lättläst, spännande och snabb att ta sig igenom. Gillar man lite skruvade historier som är skickligt uppbyggda, spännande men ändå tragiska, så är Ian McEwan rätt val! Just denna bok handlar förstås i synnerhet om tonåringar och uppväxtförhållanden.

Romanen är riktigt gammal - den utkom på svenska första gången 1979, alltså för hela 35 år sedan. Jag läste den i april 2006 och då hade den ett rätt trist omslag. Men 2010 gav Brombergs ut den på nytt och passade på att ge den ett mycket snyggare omslag. Kolla här!


Betyg: Bra. Och uppenbarligen något man minns i åratal efteråt...

Rekommenderas: till dem som gillar gripande, sorgliga, perversa och bisarra historier på samma gång.

Snackis: Jo, det finns en hel del att säga om dessa fyra syskon!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

-

Bokens titel: Lördag
Författare: Ian McEwan
Originalets titel: Saturday
Översättare: Maria Ekman
Förlag: Ordfront förlag, 2006
Antal sidor: 317

Ian McEwan igen! Det är länge sedan jag läste "Lördag", någon gång under 2007, men jag har verkligen inte glömt den än. Precis som med "Cementträdgården" så kan häpnar jag över vilken livlig fantasi författaren har och hur han kan klämma in så mycket i så tunna böcker.

Boken beskriver en lördag i en hjärnkirurgs liv. Det kan låta lite banalt, men det är tvärtom mycket spännande. Från morgon till kväll följer vi den store hjärnkirurgen Henry Perowne, som vaknar till något som han uppfattar som en terroristattack. Henry funderar nämligen mycket på kriget i Irak och undrar över konsekvenserna för resten av världen - och för England i synnerhet.

Henry är lyckligt gift, bor flott i en fin våning i centrala London, har två välartade barn och är väl allmänt en mycket lyckad person. Han sätter sig i sin fina bil och kör ut för att göra ärenden denna lördag - men råkar buckla till en annan bil i den täta trängseln. Föraren av den påkörda bilen kommer senare att spela en stor roll i de fortsatta händelserna denna dag, liksom gör hotet från Irak och de stora, folkliga demonstrationer som hålls mot kriget.

Det är rasande skickligt att lyckas beskriva ett enda dygn i en människas liv och ändå få med så mycket av livsfilosofi, krig och fred, fattig och rik, kärlek och hat. Jag skulle säga att det är en av författarens bästa böcker och en bok som verkligen har stannat kvar i mig. Läsvärd!

Betyg: Oerhört skickligt uppbyggd intrig.

Rekommenderas: till dem som är lite filosofiskt lagda.

Snackis: Det här är definitivt en bokcirkelbok!

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

-

Bokens titel: Försoning
Författare: Ian McEwan
Originalets titel: Atonement
Översättare: Maria Ekman
Förlag: Ordfront förlag, 2004
Antal sidor: 424

Ian McEwan - en tredje gång! Efter att ha fått upp ögonen för författaren genom att läsa ovanstående "Cementträdgården" och "Lördag" samt den fascinerande "Kärlekens raseri" var jag bara tvungen att köpa "Försoning" så snart den kom ut.

Mina förväntningar var höga, men jag behövde inte bli besviken. En helt underbar bok! Ian McEwan är helt fantastisk på att berätta en historia! Den här boken läste jag för sex år sedan men minns den tydligt och lär inte glömma den än på länge.

Det är otroligt ruggigt och vackert berättat på samma gång.

Romanen handlar om hur en ung flicka totalt förändrar livet för sin syster och hennes älskade och hur hon påverkar dem alla för resten av deras liv. Det är en bok man har mycket svårt att släppa!

I vanliga fall brukar jag aldrig kopiera förlagens texter eller nätbokhandlarnas, för de är ju gjorda som reklam snarare än konsumentupplysning men denna gången gör jag ett undantag. Så här skriver Adlibris:

Året är 1935 och på sommarens varmaste dag står 13-åriga Briony Tallis i fönstret till sitt flickrum och ser sin äldre syster Cecilia ta av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner.

Det blir upptakten till en besynnerlig och skrämmande dag och innan den är slut kommer de tre ungdomarnas liv att ha förändrats för alltid. Robbie och Cecilia kommer att ha överskridit en gräns vars existens de inte ens anat och de blir offer för den yngre flickans fantasier, medan Briony begår en handling hon kommer att tillbringa resten av sitt liv med att försöka försona. 

Boken handlar även om krigets fasor, skildrade både sett ur soldaternas perspektiv då de slåss på kontinenten och sett ur en sjuksköterskas perspektiv på ett av Londons stora sjukhus under andra världskriget. Det här är riktigt, riktigt bra och det förvånar mig inte alls att boken fått så många omnämnanden och hedersbetygelser världen över.

Betyg: En mycket gripande, spännande och välskriven roman.

Rekommenderas: till dem som är lite filosofiskt lagda, får jag nog säga denna gång med.

Snackis: Även den här boken passar för diskussioner.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar