måndag 17 mars 2014

Jag ska bara fixa en grej i köket


Bokens titel: Jag ska bara fixa en grej i köket
Författare: Moa Herngren
Förlag: Bonnier pocket, 2010
Antal sidor: 351

Huvudpersonen Ingrid är ensamstående mor till flickan Juni, vars far gärna skulle träffa dottern oftare men inte tillåts göra det (eftersom Ingrid har ett enormt behov av att använda Juni som tröst). Juni och Ingrid lever i en småtråkig lägenhet i centrala Stockholm, där de ser ut över de kringliggande flervåningshusen och fantiserar om vilka som bor där.

Ingrid lever under konstant press, mestadels självpåtagen, då hon blir befordrad till förskolechef över sina tidigare arbetskamrater - men inte klarar av att vara en bra ledare eller leva upp till de anställdas förväntningar. Hon tycks ha väldigt dåligt självförtroende och får ofta ont i magen, ont i huvudet, är nervös, svettas, föreställer sig hur folk talar om henne bakom hennes rygg, inbillar sig att alla ser ner på henne eller har "genomskådat" henne. Hon tycks uppleva sig själv som falsk och tillgjord, försöker alltid sätta upp en fasad av perfektion oavsett om det är i mammarollen eller som förskolechef.

Juni börjar tillbringa alltmer tid med sin pappa, där hon trivs bra. Ingrid saknar i stort sett vänner och har inte haft en man på mycket länge. Hon är ensam och förtvivlad då dottern väljer att ta upp kontakten med sin pappa och spendera mer tid med honom.

Tidigt får vi veta att Ingrid och hennes mamma - och även syster, som det verkar - dricker alldeles på tok för mycket. De "unnar" sig ett glas vin till middag mitt i veckan, de kopplar av med vin efter en jobbig arbetsdag, de sippar vin på balkongen bara för att det är så trevligt. Och de slutar aldrig vid ett ynka glas, utan häller i sig en hel flaska. Bag-in-boxen flyttar in i deras hem och gör att de tappar räkningen på hur många glas de stjälpt i sig.

På många vis är Ingrid en platt romanfigur. Jag vet inte hur hon ser ut och jag kan inte säga att jag lär känna henne. Men det är faktiskt bra i just det här sammanhanget! Man kan applicera karaktären på vem som helst som man känner eftersom man inte är fastlåst vid ett specifikt utseende. Att hon inte heller har andra kännetecken i sitt utseende, sitt språk, sin klädsel eller sitt sätt gör att hon är så allmängiltig att vi alla känner en Ingrid.

Boken är mycket lättläst och tar bara några kvällar att läsa. Jag tyckte mycket om den även om jag blev rejält irriterad på Ingrid ett antal gånger och tänkte "Ge dig!" eller "Nu får du väl ändå skärpa dig!", men jag antar att det är precis så det är att leva nära en alkoholist.

Handlingen utspelar sig i ett Stockholm av idag och känns trovärdig. Beskrivningarna av hur Ingrid, hennes totalt nersupna mamma och hennes förnekande syster skämmer ut sig under en utlandssemester är väldigt väl återgivna. Bäst är ändå de ångestladdade mötena med arbetskamraterna på dagiset, där hon nu ska vara chef och styra över dem som nyligen var hennes kollegor och vänner. Redogörelsen för hur hon kommer bakfull till jobbet och drar den ena korkade lögnen efter den andra är riktigt plågsam.

Betyg: Ett gott betyg till en angelägen bok.

Rekommenderas till: kvinnor som är "duktiga flickor" och gillar relationsromaner.

Snackis: utmärkt att diskutera.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN och POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar