tisdag 1 september 2015

Tematrio: Facklitteratur från mitt eget fack

En knepig bloggutmaning från Lyran denna vecka: "Skriv om tre faktaböcker som på något vis anknyter till ditt arbete" (ungefär så, kanske inte ordagrant).

Tja, det var ju inte det lättaste! Jag är grafisk formgivare, driver en reklambyrå, fotograferar massor och ägnar en betydande del av mina arbetsdagar åt att läsa korrektur och skriva texter. Men LÄSER jag något som har med jobbet att göra? Hmm. Ytterst lite.


Precis min typ av Simon Garfield
En underbar och underhållande bok om typsnitt!


Bibeln! Guldgruvan! Den Enda Boken Man Behöver!
Klart för tryck av Åke Hallberg är alldeles unik i sitt slag - jag tror alla, alla, alla som jobbade på reklambyrå på 1980- och 90-talen har denna bok eller har läst den. En riktig storsäljare trots sin smala nisch.

Här får man veta allt som man inte längre behöver veta, men som var livsnödvändigt för grafiska formgivare, art directors och originalare på den tiden. Makalöst pedagogisk och informativ! Än i denna dag är jag tacksam att jag kunna ha "Klart för tryck" som uppslagsverk när jag funderar kring sånt som Tc (tecken per Cicero), raster, screentryck, korrekturtecken och sättning.

I övrigt är det rätt bortkastat att köpa böcker om formgivning eller grafisk produktion, tycker jag. Det mesta jag behöver är inspiration och det kan jag få på annat håll. Jag läser ytterst sällan något för att förkovra mig i mitt yrke, ärligt talat, utan ägnar mig mer åt att titta på andras goda exempel, titta på fotografier, kolla igenom portfolios, surfa in på reklambyråers hemsidor.

Men en sak läser jag som har med mitt jobb att göra och det är tidningen Resumé! Det gäller ju att ha lite koll på vad som händer inom branschen...
/Joelinda


16 kommentarer:

 1. Resumé var ett måste på en av mina arbetsplatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att den inte bara har stått sig genom åren utan faktiskt utvecklats och blivit "stor". Det finns en hel del bra att läsa i Resumé!

   Radera
 2. intressant trio! intressant område. den första blir jag sugen på trots att jag inte arbetar direkt i facket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första skulle du gilla, det tror jag helt säkert efter att ha spanat lite på vad du brukar läsa. Den andra går nog inte att hitta och den är hursomhelst närmast antik och extremt smal :-)

   Radera
 3. Va skönt att det finns böcker om allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha :-) Det där lät nästan lite spydigt! Jamen, du har ju rätt: det FINNS böcker om precis allting!

   Radera
 4. (vaffö måste jag vara inloggad... vill ligga kvar i soffan och kommentera...

  Dessutom: Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledsen, Hannele! Jag gillar inte heller att man måste vara inloggad eller att man inte får se kommentarerna direkt. Men jag verkar inte vara ensam om det - massor av bokbloggar (och andra) har valt samma inställningar som jag har gjort. Men det är klart att jag kan överväga att ändra, om folk stör sig på det! Jag tyckte mest att det där med "Din kommentar kommer att synas..." var bra eftersom det kommer en del strunt också. Dels folk som skriver tre identiska kommentarer. Dels folk från andra kontinenter som hävdar att jag är den enda släktingen till Mr X som dödsstörtade i ett flygplan förra måndagen.
   TACK för att du tog dig tid att logga in och skriva - jag uppskattar det väldigt, väldigt mycket!

   Radera
 5. Jag håller med, på fritiden vill en ju läsa annat än jobbgrejer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läser helst skönlitterärt på fritiden, som motvikt till allt på jobbet och att jag dessutom plöjer en hel del dagstidningar. Jag behöver min verklighetsflykt! Om det sista jag läser på kvällen är något som har med jobbet att göra, så börjar genast tankarna snurra kring "Gode-gud-jag-hann-inte-med-den-där-foldern-idag-och-nu-blir-kunden-rasande" eller liknande stressmoment.

   Radera
 6. Intressant yrkesområde och böcker som verkar intressanta.

  SvaraRadera
 7. Spännande yrke och intressanta böcker för dito. :)

  SvaraRadera