måndag 9 november 2015

Tematrio: Knepiga syskonrelationer

Syskon är ett tacksamt ämne att skriva om. Särskilt tvillingar, verkar det som när man kollar närmare i bokhyllan. Elaka och goda tvillingar. Hemska djävulstvillingar. Roliga bustvillingar som driver med omgivningen. Enäggstvillingar som byter plats med varann. Tvillingar som inte växer upp tillsammans. Tvillingar som förstår varann telepatiskt. Det mesta är rätt tramsigt.

Andra syskonrelationer handlar nästan alltid om avundsjuka. Vilka syskon får mest kärlek och flest materiella ting av sina föräldrar?

Lyran tycker att kvällens tematrio ska handla om syskon, och här kommer mina förslag:

Bland mina favoriter i kategorin syskonrelationer är den norska trilogin om de tre bröderna på Neshov: grisfarmaren, begravningsentreprenören och livsnjutaren. Anne B. Ragde har skrivit den fina berättelsen. Rekommenderas varmt! "Berlinerpopplarna", "Eremitkräftorna" och "Vila på gröna ängar" heter böckerna.

Nästa bok om syskon får bli Joyce Carol Oates "Karthago" där den tämligen udda Cressida och hennes vackra storasyster Juliet trasslar in sig i en romans med den krigsskadade soldaten Brett som visar sig ha våldsamma tendenser. En snackig bok men jag tyckte i alla fall om den.


En alldeles underbar bok som berättar om syskonrelationer i flera generationer är Elin Olofssons "Då tänker jag på Sigrid". Bland det vackraste jag läst, faktiskt. En enslig gård i norra Sverige lever upp och relationer skakas om då en ung kvinna kommer dit för att vara med sin far och hans släkt. Det är mycket man inte får prata om i den familjen...


//Joelinda


20 kommentarer:

 1. Svar
  1. Att du har kunnat hålla dig! :-) Jag tyckte jättemycket om dem, kan inte riktigt sätta fingret på varför men jag tror att det var något i beskrivningen av karaktärerna och deras egenheter som fick dem att kännas så livs levande.

   Radera
 2. Berlinerpopplarna och Då tänker jag på Sigrid har jag läst.

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av dem, men Ragdes böcker verkar intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robert, jag skulle säga att du ska börja med Olofsson. Jag tror du skulle tycka om den. Så väldigt vackert skrivet. Jo, jag tror den skulle passa dig!

   Radera
  2. Får sätta upp den på läslistan.

   Radera
 4. Elin Olofsson har jag funderat på tidigare och nu gör jag nog slag i saken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är kort och lättläst och väldigt vackert skriven. Ömtålig, på något vis. Det som sägs är spännande, men det som inte sägs betyder ännu mer. Märkligt vad tystnad och tigande kan vara talande.

   Radera
 5. Ja just ja, Karthago, förstås! Att jag inte tänkte på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte ha varit lätt att vara syster i den familjen. Inte för någon av dem!

   Radera
 6. Den där trilogin har jag kikat efter länge, men inte lyckats hitta. Än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den verkar vara slutsåld överallt. På några språk (finska och danska om jag minns rätt) finns den i ett enda band. Kanske gör de likadant här i Sverige snart.

   Radera
 7. Elin Olofssons bok har jag tänkt läsa, så bra med en påminnelse! Blev ännu mer inspirerad att ta tag i den tanken nu. ;)

  SvaraRadera
 8. Det finns absolut fler tvillingar i böcker än i verkligheten. Två av mina syskonböcker blev tvillingsböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något kittlande med just tvillingar. En till av samma, liksom. Just tvillingar har väl fascinerat folk i alla tider och finns inom mytologin och i alla folksagor.

   Radera
 9. Alla tre är titlar jag var nyfiken på väldigt länge nu. Så fort jag hunnit beta av några hyllvärmare så är det möjligt att någon av dessa får flytta hem hit. Anna B Ragde får jag kanske söka efter på biblioteket.

  SvaraRadera
 10. Har inte läst någon bok ur din trio ännu, men Karthago står i bokhyllan.

  SvaraRadera
 11. Hej Joelinda!
  Nu tänkte jag börja läsa På västfronten intet nytt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejmen!!! Jag har inte läst klart "Min europeiska familj genom 54.000 år" eller vad den nu heter - ungefär två tegelstenar tjock! Hur ska jag hinna ikapp dig?

   Radera