torsdag 22 december 2016

Beklämmande besöksstatistik

Först blev jag jätteglad när jag gick in i inställningarna för min blogg och såg att besöksantalet fördubblats de senaste veckorna. Sedan blev jag bara ledsen. Eller besviken, kanske.

Eller lite Edward Snowden-rädd, snarare.

Besöksantalet på Boktanken har varit hyfsat konstant de senaste åren, sedan jag började skriva mer aktivt. En strid ström kommer in hit varje dag - men jag misstänker att många är samma som återkommer hela tiden (även om jag emellanåt för mejl och meddelanden från människor som hittat bloggen via Google eller Adlibris).

Men så plötsligt för tre veckor sedan sa det bara PANG! Dubbelt så många varje dag. Hur är det möjligt?

Förklaringen har jag inte ens lust att skriva ut i klartext, för jag antar att det inte är riktiga människor utan programmerade sökmotorer som klickar sig in här och driver upp besöksantalet drastiskt.


Man skulle väl kunna hinta något om österland, tsarer, smetana, lökkupoler, ishockey och arbetsläger... för att bara säga en bråkdel av vad jag associerar till. Och Snowden, förstås. Är han kvar där än? Och vad sjutton är det som är intressant med en svensk bokblogg som knappast någonsin uttrycker några politiska åsikter, statshemligheter eller militära truppförflyttningar?!

Himla trist. Jag skulle vilja blocka hela det där jättelandet från min blogg, men det går ju inte. Känns som att jag inte med rent samvete längre kan säga "si och så många kollar på Boktanken varje dag" och stolt sträcka på mig, för i några veckor nu har hälften av besöken inte varit av vanliga bokläsande svenskar...

9 kommentarer:

 1. Ja jag har gett upp helt o hållet när det gäller statistiken. Vid ett tillfälle klickade jag på en länk som såg ut att varit inne o kollat och då kom jag in på en porrsajt :-(. Mycket tråkig utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tråkigt? Man vill ju gärna kunna se den där statistiken, tycker jag, eftersom det indikerar om ens inlägg når ut eller inte, är intressanta eller inte, tillräckligt frekventa osv. Även om det inte säger allt så ger det en hint! Men min blogg kan rimligen inte vara ett dyft givande för hundratals läsare utanför Norden, så naiv är jag inte...

   Radera
  2. Nej, man får räkna med statistiken från Sverige, att det kan stämma något så när.

   Radera
 2. Jag har också haft sådana dagar, då statistiken går i taket. Jag har trott att det är Wordpress som har något tekniskt problem. Jag brukar hålla litet koll på hur många som läser respektive inlägg. Jag gjorde en sammanställning nyss i min blogg, över vilka inlägg som hamnat i topp under året. Efter att jag började bokblogga under hösten hamnar recensionerna i topp, och mat/recept. Jag skrev om det här, om du vill jämföra tankar: https://justnujusthar.com/2016/12/15/topp-tio-i-bloggen-under-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går in och kollar när den värsta julhetsen är över. Tack för tipset!

   Radera
 3. Jag har precis samma problem och jag avskyr det verkligen. De förstör hela statistiken och det finns inte längre någon möjlighet att se vilka inlägg som gillas. Men man ska absolut inte trycka på någon av länkarna, det är därför de skickar trafiken till ens sida, man ska bli nyfiken, klicka och hamna på någon sida som man absolut inte vill vara på.

  Det tråkiga är att Google inte bryr sig om det. Jag har kollat på lite forum och de säger bara att man ska använda deras Analytics i stället, men det är helt obegripligt och funkar inte alls som jag vill. Ett annat tips är att man ska öka sina "riktiga" besökare, då märks inte den här spam-trafiken och jag undrar lite vilken värld de lever i när de tror att en liten svensk bokblogg kan dölja flera tusen spam-besökare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för varning om länkarna och för att du delar med dig!
   Ha, tipset att öka sina riktiga besökare är ju rätt värdelöst - de flesta av oss kommer inte upp i närheten av de där siffrorna. Och hur ökar man sina besöksantal sådär helt magiskt? Det är inte så enkelt.
   Bara att hoppas att det här är något temporärt, om jag låter det vara och inte uppmuntrar dem genom att klicka.

   Radera
 4. De har varit på frekventa besök hos mig med de senaste veckorna. Skittrist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så otroligt trist... Jag vill ju att det ska strömma in (äkta) läsare - inte någon robotproducerad massattack.

   Radera