fredag 23 december 2016

En viktig bok: lucka 23


En bok vars viktiga ämne har berört mig mycket, är "Att hela de levande". Eftersom årets bokbloggstafett handlar om just böcker som är viktiga vill jag ta tillfället i akt att skriva några rader om denna lilla pärla.


Inledningen är fantastisk - och skrämmande! - då vi får följa en några tonårskillar som är på väg till det kalla havet för en allra sista surf det året. Hur de packar sina våtdräkter, lastar brädorna på biltaket, åker till stranden i gryningsljuset. Som vi genast förstår, kommer inte detta att sluta bra.

Nittonårige Simon överlever inte den dagen.

I boken får vi följa hans närmaste familj och deras enorma förtvivlan över sjukhusets besked. Men vad vi framför allt får följa är hans organ. Familjen bestämmer sig för att donera Simons lever, njurar och hjärta till behövande - och nu börjar ett febrilt arbete för sjukhuspersonalen. Man måste omedelbart kontakta allt från kirurger och specialistläkare till koordinatorer och de patienter som ska bli mottagare av organen.

"Att hela de levande" av Maylis de Kerangal, utgiven på Sekwa förlag, är en oerhört gripande bok om den livsviktiga organdonationen och om känslorna hos de många inblandade. Mycket vackert skriven. Svår att lägga ifrån sig. Jag rekommenderar den varmt! Och jag önskar att så många som möjligt går in på Livsviktigt och anmäler sig själva, utifall att...

---

Igår var det bloggen I regnet som skrev om en viktig bok som faktiskt handlar om just att vara viktig och att det duger att bara vara vanlig. Imorgon är det dags för Lilla bus innan stafetten är slut för i år. Tack för initiativet, Sofie på Sofies bokblogg!

6 kommentarer:

 1. Oj, den här boken verkar väldigt intressant! Spännande titel, jag skriver genast upp den. Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra bok! Tack för i år, Sofie!

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, en viktig bok om ett ämne vi borde prata oftare om.

   Radera
 3. Oj, har nog aldrig hört om en bok på det temat förut, men den låter ju verkligen bra! Snyggt omslag också ;P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och språket är fantastiskt vackert, liksom flyter fram. Kan varmt rekommendera den, inte bara för det viktiga ämnet.

   Radera