måndag 26 december 2016

Twelve Days of Christmas: dag två


Utmaningen fortsätter! Idag lyder versen: "On the second day of Christmas my true love sent to me two turtle doves..." och därför ska vi tipsa om en bok som innehåller ett kärlekspar.




Jag tipsar om "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg. Har man händelsevis inte läst denna klassiker och kanske tänker att det är en lastgammal bok - suck, stön, säkert urtrist, något man "borde" läsa bara för att kunna säga att man har gjort det - så föreslår jag att man ger den en chans. Det här är nämligen en roman som har klarat av att stå sig trots att den utkom första gången redan 1905 (!).



12 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jaså? Jag trodde inte den var känd utomlands.

   Radera
 2. förstår inte tanken med att döma böcker efter ålder. (förstår inte tanken med att döma människor efter ålder heller, förresten.) en verklig klassiker utan ålder (annat är första tryckåret)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gamla böcker håller inte - och alla nya gör det inte heller. Det finns gamla böcker i min bokhylla som jag känner är frånsprungna nu, kanske är det något med tempot, kanske är det språket, jag vet inte. Men å andra sidan finns det många nya böcker som jag inte skulle orka läsa om någonsin igen.
   När jag summerade förra årets läsning så visade det sig att ungefär hälften av böckerna var äldre. Jag trodde nog att jag läste mestadels nyutkommet, men tydligen inte...

   Radera
 3. håller med Mrs Calloway; böcker är inte färskvara, behöver inte åtnjutas omedelbart, tål lagring.

  SvaraRadera
 4. Jag har tänkt att jag "borde".. På sommaren brukar jag få för mig att läsa klassiker, så kanske nästa sommar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! Och passa på att läsa "Gregorius" strax efter.

   Radera
 5. Svar
  1. Ja, den har både kärlek, spänning och tragik.

   Radera