fredag 2 december 2016

Två mycket bra (och jobbiga!) böcker

Jag sa ju att jag inte brukar få recensions-ex men så kom TVÅ böcker som jag väldigt gärna ville ha - och båda är så himla bra så jag måste tipsa om dem fast jag inte ens läst klart dem.


"Två systrar" är svårare att ta sig igenom än jag hade trott. Det är så enormt mycket fakta som Åsne Seierstad redogör för, att det har tagit mig ganska många dagar att hinna till mitten av boken. Varje sms, varje mejl, varje statusuppdatering på Facebook finns med. Flickornas skolår i detalj - vad lärarna sa, vad rektorn tyckte, hur klasskamraterna reagerade. Föräldrarnas inbladning i det hela, syskonens okunskap, omgivningens ointresse.

Det är beklämmande och upprörande fakta som måste presenteras för att man ska förstå hur två ambitiösa flickor hamnar i en extremt religiös situation där de till slut är villiga att gå i döden för sin tro. Jag blir så ohyggligt förbannad över indoktrineringen och naiviteten! En bok som jag är så glad för att jag fick att recensera, men jag måste varna er att det är inget man slänger i sig i all hast. Åtminstone inte jag. Den måste ätas i små portioner och smältas långsamt."Det som andra inte ser" kan vara svår att hitta, men titta in på Vide Förlags hemsida. Översättaren Sanna Hellberg läste boken och tyckte så mycket om den att hon bestämde sig för att översätta den och ge ut den på eget förlag (!). Det tycker jag är modigt.

Men jag förstår henne. Det är en otrolig bok - med reservation för att jag inte läst klart den! - som med ett vackert, målande språk beskriver en ung kvinnas fruktansvärda ungdomstid och försök att läka ihop efter att ha lurats att assistera vid sin mors självmord. En så fin text! Jag är stormförtjust så här långt.

Nu ska sägas att jag känner inte Sanna Hellberg för fem öre, får inget provision, har inga skumma förbindelser till henne - men jag tycker verkligen att hon förtjänar större uppmärksamhet. In och kolla på hennes hemsida allesamman!
Åsne Seierstad lär få mycket respons på sin bok utan min hjälp, men "Två systrar" kan man kolla upp på Albert Bonniers förlag om man vill läsa mer.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! Ska kolla upp speciellt den andra boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer med recension senare. Har inte ork att läsa, somnar tidigt varenda kväll.

   Radera
 2. Jag fick också Al Brookes bok, men var lite mindre stormförtjust... Å andra sidan är slutet det bästa så du kommer kanske bli ännu lite gladare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har missat att du har läst boken. Har varit både sjuk, stressad och sönderarbetad den senaste tiden - har inte funnits så mycket tid vare sig till att läsa eller blogga eller surfa runt hos andra. Nu måste jag ju kolla vad DU tyckte! :-)

   Radera
 3. Nu när det inte är lika hektiskt att hinna läsa alla nominerade böcker skulle jag vilja läsa Två systrar. Jag kan tänka mig att den inte är enkel att ta sig igenom, men för att förstå varför vissa saker händer behöver man nog ibland få veta både de stora dragen och de små detaljerna. Så var det med Skotten i Köpenhamn tycker jag. Lättläst, men tungt ämne och mycket att fundera på som gjorde boken långsam att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hunnit ta mig igenom alla Augustnomineringarna än. "Skotten i Köpenhamn" ligger kvar och väntar...

   Radera