torsdag 22 december 2016

Julens firande och läsning

Johannas deckarhörna ställer två korta frågor till alla bokbloggare:
Hur ska ni fira julen 2016?
Och vilka böcker planerar ni att läsa i helgen?

I vår familj är det där med maten viktigt. Inte bara ATT viss mat finns på julbordet, utan hurdan den är. Läs: ekologisk, närproducerad, hemlagad, ofta efter traditionellt recept eller något som kommit att bli storfamiljens nya tradition. Fina råvaror, noga utvalda. Ibland kan jag känna att det är lätt absurt, men samtidigt resonerar jag oftast likadant som resten av gänget.


Vi firar alltid hemma hos oss, med min sida av släkten. Vårt hus är stort och praktiskt, det är ingen match att få plats med 12-13 pers till jullunch eller senare till julklappsutdelningen.

Det är inte knytkalas, för de första åren provade vi att dela upp matlagningen mellan oss och det slutade bara med hårda ord och besvikelser. Jag tror det skulle funka bättre nu för den rivaliserande generationen är borta sedan många år...


Men i stort sett lagar och bakar jag exakt allt. Och serverar på gammalt porslin, manglade linnedukar, vackra glas, silverfat under sillen, mormorsmors silverbestick till upplägg och mormors adventsljusstake. Det där med arvegods har varit enormt viktigt i min familj, som om en del av identiteten sitter i sakerna vi ärvt och ägt.


Eftersom jag legat sjuk är det inte pyntat, inte städat, inte bakat, nästan ingenting. Och ingen mamma, förstås. Men alla vet ju om det, så de förväntar sig väl inte att det ska vara som vanligt heller.

Och jag fick ett tydligt exempel idag på hur bra det är att vara med i en bokklubb: två av de andra tjejerna i min lilla bokklubb har kommit över med hyacinter, lussebullar, hembakta pepparkakor, massor av chokladkola och annat egentillverkat godis. Hur gulligt är inte det? Kära bokklubbsvänner!

Svaret på fråga två då? Jag ska läsa något som resten av bokbloggarna har läst för länge, länge sedan. Men det finns inget bäst-före-datum på böcker, så jag bryr mig inte! Jag ska läsa "Miniatyrmakaren" av Jessie Burton.


God jul, alla!12 kommentarer:

 1. Miniatyrmakaren köpte jag tidigare i höstas så jag har inte heller läst den ännu. Kul med en riktigt traditionell jul. God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag inte sist i universum alltså! :-) Ser fram emot en god bok, smaskigt julgodis och att sitta i nattlinne fram till mitt på juldagen.

   Radera
 2. Det låter otroligt mysigt med ert julfirande! Vi firar på liknande sätt hemma hos oss, men vi delar upp matlagningen. Alla gör samma rätter år från år, och hemlagat av ekologiska råvaror. Jag har inte pyntat särskilt mycket jag heller, men när julstjärnorna och granen lyser och alla samlas, då blir det julstämning nästan automatiskt. Hoppas att du får en mysig jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette! Visst är det små detaljer som gör julstämningen: finkläderna, doften av gran, barnens hysteriska skuttande av iver, de levande ljusen. Det kommer att bli mysigt.

   Radera
 3. Det låter som en underbar julfirande! Jag hoppas verkligen du får en fridfull och fin jul. Och du har härlig läsning framför dig =) Jag önskar dig en god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helen! Ja, fridfulla brukar våra jular vara. Inget bråkande, inget supande, inga familjeintriger, inte vidare högljutt, inte så mycket spring. Ser fram emot att få hit min familj imorgon. God jul till dig också!

   Radera
 4. Minityrmakaren är absolut värd att vänta på :) God Jul, låter jättefint när du beskriver din traditionella dukning mm :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föreställer mig att "Miniatyrmakaren" är en sån där perfekt bok att försvinna in i :-)
   God jul till dig med!

   Radera
 5. Låter som ett äkta traditionellt julfirande, mysigt! Önskar dig en fridfullt skön jul. Miniatyrmakaren kanske man skulle läsa, får invänta o se vad du tycker om den först. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog rätt traditionellt, det har du rätt i. Jag har inte tänkt på det på det viset - men nu kan jag se det lite mer med andras ögon. Inga mängder av klappar, men vi ger presenter. Inga mängder av julmat, men det är viktigt med ett ordentligt julbord ändå. Och Karl-Bertil Jonssons julafton!

   Radera
 6. Vilket härligt julfirande det låter som att ni har :). Hoppas du gillar boken! God jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu är julfirandet över och vi fick en riktigt bra julafton. God mat, trevliga gäster, glada ungar, och måttligt med klappar så man hann njuta av julklappsutdelningen. God jul till dig med!

   Radera