onsdag 7 december 2016

Dagens Boktanke: Alice i Underlandet


Alices äventyr i Underlandet (orig. Alice´s Adventures in Wonderland), skriven av Lewis Carroll, utgiven av Natur och Kultur år 1959.

Den här fina boken - notera förresten att den på omslaget har en förkortad titel, men inuti boken står den fullständiga boktiteln på alla ställen - fick jag ärva av min mamma när jag var liten. Den ingick i serien Skattkammarbiblioteket, vars layout framstår som föredömlig än idag. Behändigt format, stora bokstäver i tydligt typsnitt, mängder av illustrationer av Arthur Rackham.

Den fantastiska omslagsbilden är dock inte Rackhams, utan gjordes av Per Silfverhjelm. I hela mitt liv har jag tyckt om den! Dels för att skattkammarbibliotekets dörr är med i bakgrunden, dels för den gröna färgen som ser så saftig och god ut, men främst för att man slipper se Alice.

På nätet kan man hitta en Per Silfverhjelm född 1930. Det är ju inte omöjligt att det faktiskt är illustratören - att han fortfarande lever och att han var i 20-årsåldern då han gjorde det här fina bokomslaget och många andra. En underbar illustratör, hursomhelst.
-

Dagens Boktanke-bok presenterar böcker ur en rent konstnärlig synvinkel. Här tycker jag till om sättning, rubriker, omslag, illustrationer, papper och annat som inte egentligen rör innehållet.

4 kommentarer:

 1. Å, skattkammarbiblioteket! Det ser ruggigt bekant ut, jag hade nog ett par av den typen som liten. Dessutom hade vi den där härliga sagoserien "Min skattkammare", men de är inte nödvändigtvis kopplade till dessa godingar? Jättefina, hur som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också några "Min skattkammare" och de har samma dörr på framsidan och är utgivna av samma förlag, så nog hänger de ihop alltid.

   Radera
 2. Fina böcker! Skulle gärna vilja läsa dem någon gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del skulle nog kännas rätt gammelmodiga men många har klarat sig bra genom tiderna. Jag har en Mary Poppins också i samlingen, kom jag på efteråt.

   Radera