torsdag 6 april 2017

Förlagen har koll!

Det var alldeles enormt vad många som har läst mitt inlägg med mina stillsamma funderingar kring recensions-ex. Jag tror nästan aldrig jag haft så många kommentarer och så många läsare (inklusive mejlade svar från bloggare, författare och förlag).


Har förlagen en aning om vilken litteratur vi brukar gilla? Hur väljer de vilka bloggare som ska få böcker? Varför utnyttjar de inte hårdare kraften i bokbloggarna? Hur kommer det sig att inte författare och förlag försöker länka till recensioner från sina hemsidor, egna bloggar och officiella Facebooksidor lite oftare?


Många små förlag mejlar förfrågningar och så är det upp till mig att tacka ja till ett recensions-ex. De stora förlagen däremot kan skicka en bok helt utan förvarning. Nu har jag både sett själv och hört av andra att flera förlag faktiskt HAR väldigt bra koll på vilka böcker de skickar och till vem - samt vad vi skriver! - även om det kanske inte märks alla gånger. Det stämmer med vad jag har tänkt, eftersom de flesta recensions-ex jag fått har passat mig alldeles för bra för att vara en slump.


Idag fick jag ett mejl från Marie Björk som ansvarar för mediekontakterna på Bonnierförlagen:

"Eftersom vi läser bloggar så har jag också läst din fråga och kommentar ;)

Vi på Bonnierförlagen väljer noggrant ut vilka vi skickar recensionsex till, utifrån genre och ämnen, så det gläder mig att dessa senaste böcker föll dig i smaken, då har vårt grundliga arbete lönat sig! Långtifrån alla bloggare får recensionsex, så ni som får böcker kan räkna med att vi sett ert arbete - och uppskattar det.

Vi får rapporter om vad som skrivs om våra böcker, och försöker på så vis hålla koll på allt. Dessa rapporter skickar vi förstås vidare till författare, och många sprider sedan recensionerna i sina kanaler.

Men det är svårt för oss på ett så stort förlag, med så pass många hundratals titlar per år, att länka och lägga upp alla recensioner. Men det betyder inte att vi inte har läst dem, eller sprider dem vidare på andra sätt."


Jättebra, tycker jag. Även om Boktanken från början var en sorts offentlig läsdagbok så är det ju betydligt mycket roligare att skriva när man vet att många läser. Tack till förlagen och de egenutgivande författarna för alla fina böcker jag fått genom åren - och tack till alla som kommenterat här de senaste dagarna. Mycket givande!

10 kommentarer:

 1. Väldigt roligt att det blev ett sådan driv i den här frågan! Roligt och intressant att ta del av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag också! Kul att få veta hur det fungerar "bakom kulisserna".

   Radera
 2. Så kul att du fick ett ordentligt svar från Bonnierförlagen! Det här är något jag också funderat över. Tycker att (så gott som) allt som handlar om förlagsvärlden är spännande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen jättebra att de tog sig tid att svara - har förstått att vi är många som har våra funderingar :-)

   Radera
 3. Roligt! Så kul med feedback, och väldigt intressant att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uppskattar både bloggarnas kommentarer och att förlag och författare har hört av sig. Kul att jag uppenbarligen inte var ensam om de här funderingarna.

   Radera
 4. Vad intressant att få läsa!

  SvaraRadera
 5. Både detta inlägget och det föregående var otroligt intressant att läsa. Mycket tänkvärt och läsvärt. Jag har också undrat över detta och nu har man fått svar =) Så tack =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, extra roligt att förlagen faktiskt svarade - och att så många andra bloggare och författare har kommenterat både här och i mejl.

   Radera