söndag 2 april 2017

Nattmannen


Bokens titel: Nattmannen
Författare: Jörn Lier Horst
Originalets titel: Nattmannen
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Lind & c:o, 2017
Antal sidor: 357

Jag är oerhört förtjust i den här serien, där en medelålders norrman - William Wisting - spelar huvudrollen tillsammans med sin vuxna dotter Line. Pappa Wisting är poliskommissarie i Larvik och dottern är journalist på Verdens Gang, vilket förstås är uppbyggt för krockar då media snokar i polisens arbete.

Jag gillar särskilt att kommissarie Wisting är en lågmäld, sympatisk person som inte uppfyller kriterierna för en (uppdiktad) skandinavisk kriminalkommissarie. Inga operaarior, inte för mycket alkohol för att döva känslorna, inga raseriutbrott på arbetskamraterna, inte en enda svordom, inget tafsande på kvinnliga kollegor. Överhuvudtaget verkar han vettig och inte det minsta dysfunktionell.

Wisting är udda eftersom han gillar samarbete, klarar av att delegera och kan stå tillbaka för att främja gruppen istället för att nödvändigtvis agera hjälte på egen hand. Tack för det, Jörn Lier Horst!

Nattmannen är den svagaste av böckerna i serien, måste jag tyvärr säga. Den blir aldrig riktigt spännande. Jag skulle också gärna sett att vi fått följa far och dotter lite mer privat, men nu handlar allt om det mysterium de ska lösa. Jag gillar att samhällskritiken och de sociala frågorna får ta stor plats i alla Lier Horsts deckare - denna gång handlar det om ensamkommande afghanska flyktingbarn och hur de utnyttjas skoningslöst - men inte ens den biten av romanen blir tillräckligt fängslande.

När Helen på bokbloggen Midnatts Ord insåg att jag så himla gärna ville ha den här boken - som hon hade fått i inbunden upplaga som recensions-ex - så skickade hon den till mig. Wow! Tack, Helen. Nu väntar jag bara på att Lind & c:o skyndar sig på att översätta alla de andra böckerna också.

Mitt foto: Lite knark som rekvisita.

Omdöme: Lite spretigt om knarksmuggling, nazistsympatisörer, flyktingbarn - och ett mord som är menat att väcka avsky och skräck. Lite intelligent polisarbete, lite snokande journalistjobb, lite sex och flera obehagliga skummisar. Inte den bästa boken om kommissarie Wisting, men ändå underhållande och tankeväckande på samma sätt som Katarina Wennstams böcker.

Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN.

Länk till mina recensioner av de andra böckerna: Vinterstängt, Grottmannen och Jakthundarna.

Detta är del 5 i serien.


2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du tyckte bra om boken :) känns bra att jag kunde dela med mig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tack ska du ha! Och nu kommer "Blindgång" snart på pocket, det ser jag fram emot.

      Radera