torsdag 29 juli 2021

En familjetragedi


Bokens titel: En familjetragedi
Författare: Mattias Edvardsson
Uppläsare: Frida Hallgren, Johanna Lazcano, Per Juhlin, Christoffer Svensson och Magnus Roosman
Förlag: Bokförlaget Forum, 2021
Antal minuter: 11 tim 0 min

Jennicas barndomskompisar har skaffat män, barn och nya prioriteringar. Själv har hon inte ens en pojkvän och orkar inte ta itu med studierna, trots att hon verkligen borde. Istället försörjer hon sig som medial konsult via telefon, bor ensam med sin katt i en liten lägenhet i centrala Lund och letar vettiga killar via Tinder. 

Steven Rytter blir hennes dejt och det klickar direkt mellan dem. Han är en bit äldre än Jennica, charmerande och filmstjärnesnygg, eftertraktad barnläkare med flott villa och tjusig bil - och påstår att han nyligen blivit änkling. Hon tänker sig en framtid med honom. Tills misstanken börjar gro, att Stevens fru ännu är i livet...

Hemma hos paret Rytter extraknäcker Karla som städerska. Hon har brutit upp från en tuff uppväxt och rest så långt hon kan för att komma bort från sin mamma. Nu kämpar hon för att komma in på juristprogrammet i Lund, bor inhyst hos en man och hans lilla dotter, och pluggar hårt vid sidan av städjobbet. Karla är klipsk och får ofta högsta betyg, nu gäller det bara att hon kan bygga en bättre framtid genom sina studier. 

Bill, som har lägenheten där Karla bor, lider fortfarande svårt efter att ha förlorat sin älskade hustru cancer. Dottern Sally är det viktigaste i Bills liv. Men hur ska han kunna försörja sin lilla flicka? Utöver pengarna han får från Karla finns det nästan inte en krona och han har knappt råd med mat. Han blir alltmer desperat och fattar många dåliga beslut.

Steven och Regina har visserligen god ekonomi men något är riktigt lurt i deras relation. Karla ser det varje gång hon är där, i deras palatsliknande villa i den fina delen av staden. 

När boken inleds, har Steven Rytter och hans hustru hittats döda i sitt vackra hus. Mord, självmord, sjukdom, olycksfall? Det är oklart vad som hänt och vem som orsakat vad i den härva som nu börjar nystas upp av polisen. 

Bill, Karla och Jennica blir obehagligt indragna först i paret Rytters havererade äktenskap, sedan i deras död. Det är väldigt skickligt skildrat, då vi får se alla personernas syn på saken. Det är nog omöjligt att inte känna allra mest med Karla, hon är så ömtålig och rar, men även de övriga är lätta att begripa sig på och leva sig in i. 

"En familjetragedi" är i första hand inte en historia där man klurar ut vem som är mördaren eller varför - utan en berättelse om hur det ena leder till det andra och hur lätt man kan tappa kontrollen över ett vardagligt skeende, så att det blir en katastrof. Det enda som krävs är kanske att du blir tillräckligt trängd, rädd och att någon du älskar är hotad.

Vi minns väl alla den fruktansvärt tragiska händelsen med ett akademikerpar i södra Sverige som tog livet av sina båda döttrar i skolåldern och sedan sig själva? Det var bara häromåret. Föräldrarna såg flickornas framtid som nattsvart, de trodde väl att de gjorde flickorna en tjänst. 

Ett tag kallades detta fenomen visst "utvidgat självmord", ofta heter det "familjetragedi" - men efter just den händelsen skrevs det mycket om att man borde benämna det mord, då försvarslösa familjemedlemmar får sätta livet till när en anhörig tänker att det inte finns någon ljusning i beckmörkret. En familjetragedi, ett mord. Det är just vad Edvardsson skriver om.

Mycket bra bok som jag varmt rekommenderar!

-

P.S. Ingenstans har jag läst i några bokbloggar om huvudpersonen Regina. Är det verkligen bara jag som gör associationer till Herman Lindqvist?! Dels att Reginas far är en med svenska mått superberömd och förmögen populärhistoriker som heter något väldigt snarlikt - minns inte vad just nu - och som ger ut böcker i de mest obskyra historiska ämnen. Dels att Regina, som betyder drottning, känns som en blinkning till Hermans besatthet av släkten Bernadotte och hans uttalande om att Estelle inte är ett passande namn på en prinsessa. Hehehe. Det kanske inte alls är Mattias Edvardssons mening, eftersom ingen annan verkar ha hakat upp sig på det - men jag hade i alla fall roligt åt den associationen.

10 kommentarer:

  1. Det är lite märkligt med Mattias Edvardssons karaktärer. De är inte alltid lätta att tycka om, men man gör det liksom ändå. Eller i alla fall så känner man sympati och empati och det är ju nästan samma sak.

    Jag brukar roa mig med att fundera över vilka verkliga personer som kan syftas på, när det dyker upp någon berömdhet. Att Regina döptes till just Regina var en sådan där sak som triggade mig. Tror inte att jag kopplade ihop det med Herman Lindqvist (Lindgren hette hon väl som ogift?). Däremot tänkte jag på det där med drottning och att hon eventuellt verkligen var drottningen av sitt rike.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart att det är fler än jag som grubblar över såna detaljer!

      Håller med om det du skriver om personligheterna. Jag gillar skarpt att de har så många sidor, inte är så enkla alla gånger.

      Radera
  2. Vad roligt att du tyckte om den! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg hur den ena efter den andra av mina bokbloggarvänner och bookstagrammer-konton jag följer fick chansen att förhandsläsa boken. Mycket avundsjuk! Att få kommentera boken innan den ens gått i tryck. Men nu har jag alltså lyssnat på den och tyckte mycket om den.

      Radera
  3. Jag gillade den andra boken han skrev, vad den nu hette. Skriver upp! Just nu sysslar jag med Alsterdal som du också tipsade om, det blir en lång lista :)

    Och väldigt intressant det där med vad man kallar saker - familjetragedi/mord. Det ena utesluter ju faktiskt inte det andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det ena utesluter verkligen inte det andra. Det är ju djupt tragiskt när man avslutar sitt eget eller någon annans liv - och kanske en hel familj.

      Den förra boken hette väl "En helt vanlig familj". Jag gillade att man fick flera infallsvinklar på ett komplext problem. Här är den stora behållningen att det finns ett litet gäng med människor som man gillar och samtidigt stör sig på, har lust att skrika "Skärp dig!" till och nästan knata in i handlingen och styra upp allt för de är uppenbarligen inte kompetenta att fatta vettiga beslut :-D Men så ÄR det ju, i trängda lägen där mycket står på spel.

      Och Alsterdal, hon skriver så himla bra! Jag har plötsligt fått för mig att jag måste åka till Ångermanland, som jag knappt vet var det ligger. Då har man lyckats som författare!

      Radera
    2. Just ja! "en helt vanlig familj" var det ja.
      Jag läslyssnar "Kvinnorna på stranden", den har inte än hamnat i Ångermanland utan verkar mest utspela sig i Paris, New York och Spanien än så länge. Hon kanske kommer till Ångermanland senare i boken eller bokserien.

      Radera
    3. Sanna, just "Kvinnorna på stranden" är den enda jag inte har läst. Den här - om Ångermanland - är den först i en ny serie. De tidigare är lite annorlunda, ofta med något politiskt eller samhällskritiskt tema där själva mordet/försvinanndet/brottet får vara en täckmantel för att föra ut budskapet om något annat.

      Radera
  4. Svar
    1. Jag har för mig att du inte läser så många deckare: och detta är inte en kriminalroman eller deckare utan en roman med ett möjligt mord (kanske?) i sig. Mer fokus på relationer och människors beteenden än död, om jag uttrycker mig så.

      Radera