fredag 30 juli 2021

Helgfrågan: Semestertips

Mias bokhörna har också frågor till oss bokbloggare inför helgen. Denna vecka undrar hon:


1. Vad läser du nu?
Jag läser "Spinning Silver" av Naomi Novik. Mycket bra saga för vuxna!2. Har du något boktips?
Eftersom jag tycker att man gott kan gynna egenutgivna författare, debutanter och småförlag, föreslår jag "Den enögde akvarellmålaren" av Bosse Norrhem.3. Har du ett semestertips att dela med dig av?
Tja, som friluftsmänniska kan jag väl tipsa om att ta en ren PET-flaska, fylla den med kallt vatten till två tredjedelar och lägga i frysen. Nästa dag har isen fyllt upp mer av utrymmet utan att spränga flaskan och du har lite plats kvar för kallt vatten att fylla på med. På så sätt kan du dricka ISKALLT vatten på resan, allt medan resten sakta smälter och också blir till riktigt kallt vatten. 

Passar utmärkt att använda som frysklamp intill ostmackor och annat som man gärna vill ha kallare än 30 plusgrader! Två flugor i en smäll. (På bilden sitter jag och dricker hett te vid en utkiksplats alldeles i närheten av mitt hem i en Stockholmsförort.)

//Mona

12 kommentarer:

 1. Tack för boktipsen och vattentipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Trevligt när någon tar sig tid att kommentera.

   Radera
 2. Ja, vattenflaskatipset! Men jag hade inte tänkt på att man kan fylla den delvis och hälla på kallt för att ha färdigt genast, det är ju genialt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dig och mig som är ute mycket i skog och mark, är kanske vattenflasketipset givet - men jag har märkt att för väldigt många andra är det en aha-grej, det där att använda dricksvattnet som temporär kylklamp. Och det här är en sorts förädling av knepet, tycker jag själv :-)

   Radera
 3. Jag är inte riktigt en friluftsmänniska, men jag gillar att vara ute.
  Bra tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är roligt om man kan ge varandra små förslag och knep som underlättar.

   Radera
 4. Frysta vattenflaskor är superbra!

  SvaraRadera
 5. Spinning Silver har jag velat läsa ett tag! Den författaren verkar ha väldigt intressanta böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min son som läst de dör Tremeraire (?)- böckerna av samma författare och hävdar att de nyare böckerna är ännu bättre. Jag gillar den, har hunnit halvvägs.

   Radera
 6. Spinning silver kände jag inte till. Tack för övriga tips. När jag pluggade friluftsmetodik på 90-talet hade vi frysta mjölktetror som frysklampar så medförd mat höll sig i kanoterna, inte dumt det heller, fast då såg ju tetrorna ut på annat sätt än idag förstås.

  SvaraRadera