måndag 26 juli 2021

Rotvälta


Bokens titel: Rotvälta
Författare: Tove Alsterdal
Förlag: Lind & co, 2021
Antal sidor: 396

Sommarens bästa spänningsroman, måste jag säga! "Rotvälta" har fått Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman 2020 och är nu nominerad till Årets Bok 2021. 

Jag har läst Alsterdals alla tidigare böcker och uppskattat dem mycket, men den här skiljer sig lite från de övriga genom att fokusera på en polis, Eira, i landsbygdsmiljö. De övriga har varit mer av samhällsdebatt kombinerat med mordgåta. 

Det händer inte mycket i Ångermanland. Farbröderna som patrullerar bygden i ett grannsamverkan-projekt har inget att rapportera mer än buskörning med trimmade moppar. Det är midsommar, så nog kan man räkna med fylla men det finns inte polispatruller så det räcker för hela länet och förhoppningsvis händer det inget värre än lite bråk. 

Eira är skärpt och framåt, men har flyttat tillbaka till hemtrakterna trots obefintliga chanser att göra karriär - hon vill kunna ta hand om sin dementa mamma. I Kramfors finns även Eiras lätt alkoholiserade vagabond till storebror samt många av deras gemensamma vänner. 

När en gammal man hittas död i sitt badkar i en stuga nära Eiras hem, får hon plågsamma minnen från barndomen. Mannen är far till Olof, den pojke som i slutet av 90-talet erkände ett mord då han bara var 14 år och som ingen sett till sedan dess. Eira var rädd för honom när hon var liten - men hon vet också att hennes egen bror och hans bästa kompis umgicks i kretsen kring den mördade tonårsflickan.

Nu har det gått 23 år. Nog borde mordhistorien vara förpassad till glömskan? Inte riktigt. Gissa vem som nu dyker upp i en skinande amerikanare på grusvägen, på väg bort från sin fars stuga?!

Gillade verkligen denna bok! Ser mycket fram emot nästa bok om Eira - den kommer visst redan i höst.


2 kommentarer:

  1. Nu blev jag lite sugen på att plocka upp den här. Jag har inte läst något av författaren tidigare och inte riktigt lockats heller men det här lät ju bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extra kul när det utspelar sig någon annanstans än i Stockholm. Ångermanland verkar både vackert och intressant.

      Radera