fredag 30 juli 2021

Fem en fredag: Varmt och kallt om vartannat


Fint på vårt landställe, men precis allt är privat och inte lämpat för utomhusövernattning.


Elisa Matilda har ett gäng klurigt utformade frågor på fredagar. Jag hänger på närhelst jag har tid och ork. Denna gång är det på temat temperaturväxlingar:

1. Vad får dig ofta att koka?
Nu borde jag väl svara: världens orättvisor. Men det som VANLIGEN får mig att koka är nog snarare irritationsmoment hemma: "folk" som inte plockar in i maskinen, "folk" som jämt överlåter på mig att åka till returåtervinningen med bilen full av glasburkar och mjölkkartonger, "folk" som inte kan plocka på sig sin egna rena tvätt trots att den ligger i fina högar och bara väntar... Tyvärr. 

2. Vad fick dig nyligen att frysa?
I den här hettan kan jag inte minnas när jag senast frös. Men filmerna som visar svältande barn i Afrika, som ploppar upp i min sociala medier-flöde hela tiden (någon världsomspännande jätteorganisation har en stor kampanj just nu) - de får mig att frysa. Fasansfullt. Helt fasansfullt.

3. När senast gick något upp i rök?
Jag har ju en idé om att sova ute minst en gång i månaden. Tog med mig sovsäck, hängmatta och  liggunderlag till västkusten för att sova en natt nära havet. Men nej. Allting var inhägnat, stängslat, privat. Eller så saknades det träd att fästa hängmattan i. Enda stället jag hittade var en skogsdunge som var så snårig med björnbär och kaprifol att det var omöjligt för annat än fästingar att ta sig fram. Besviken!

4. Vad fick dig nyligen att smälta?
Att mina två yngsta söner (båda i 20-årsåldern) gick med på att kolla på traditionell teve med mig i tisdags, för att se "Morden i Midsomer" och äta ostbågar. Som förr i tiden! För sin mammas skull! Gullisar.

5. Vad får dig att rysa?
Överkörda djur. Ledsen när jag ser den fina pälsen och de söta ansiktena vid sidan av vägen - och hur inälvor vällt ut och smetats omkring på vägbanan. Sorgligt och rysligt. Varje gång - VARJE! - tänker jag: du skulle hunnit över, du skulle inte gått där, du skulle hållit dig på andra sidan viltstängslet, du skulle väntat tills bilen åkt förbi... Rådjur, grävlingar, rävar, harar, katter. Alltid lika sorgligt och äckligt på samma gång.

12 kommentarer:

 1. Orättvisor i världen och barns lidande får mig att koka.
  Intressant att läsa dina svar!
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu måste jag förtydliga att jag blir både arg och ledsen över svält, död, sjukdomar osv. Klart man inte kan jämföra det med gnäll hemma. Men dels tolkade jag frågan som vad som OFTA retar mig och dels är det väl lite Miss Universum-trist i ett sånt uppenbart svar som "fred på jorden" etc. Tack för din kommentar, uppskattas!

   Radera
 2. Svar
  1. Jag har ingen balkong, men det är klart att jag kan sova på liggunderlag i trädgården. Hursomhelst var det en besvikelse att inte få vakna till havsskvalp, när jag hade sett fram emot det.

   Radera
 3. överkörda djur är verkligen sorgligt. jag brukar försöka föreställa mig att de i varje fall dött tvärt och sluppit plågas.så trevligt att se TV tillsammans med de vuxna barnen! det gör en inte ofta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket mysigt att sitta tillsammans och kolla en mysryslig engelsk deckare med dem!

   Radera
 4. Det er bitte små detaljer som setter følelsene i sving. God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just så är det! Trevlig helg, du med!

   Radera
 5. Å, jag trodde det var bara jag som ropar NEJ högt i bilen varje gång vi kör förbi ett vägdödat djur. Det är så himla trist att de flesta aldrig får se en grävling annat än i det skicket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt sorgligt. I våras hade jag tema "Älgarna demonstrerar" med mina mullebarn, där vi sjöng just den sången och "Hur ska vi göra för att komma över vägen?". (Minns du dem?) Vi hade riktigt bra diskussioner om hur människor drar stora vägar genom djurens skogar och sedan hänsynslöst kör med snabba bilar som kan döda.

   Radera
 6. Snällt av sönerna som säkert kände en riktig nostalgikick att sitta där med dig och käka ostbågar! Tyvärr har Midsomer spårat ur, i mitt tycke, nu är det bara småputtrigt komiskt, nä, passar inte mig.
  Trist att inte alla hjälper till hemma, klart att det blir irritationsmoment. Själv är jag numera enastående och tycker det är rätt skönt att bara kunna skylla på mig själv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan väl hålla med dig om ungefär allt du skriver, tyvärr... Kanske var jag onödigt uppriktig i mina svar, med tanke på att det är en offentlig blogg.
   "Morden i Midsomer" är sämre nu. De har väl kört slut konceptet alldeles. Men det betyder ändå sommarlov och en stund skön avkoppling, så jag är villig att ha överseende ett tag till.

   Radera