måndag 2 augusti 2021

Återvunna boktips del 2

Här kommer de korta boktips - återvunna bokrecensioner - som jag lagt ut på Instagram de senaste dagarna:


Örfilen av Christos Tsiolkas
Upplägget är fantastiskt bra: en stor fest i en "greksik" förort till en storstad i Australien, massor av vuxna och barn på grillparty. Många är släkt, ännu fler är barndomsvänner. Ett odrägligt barn blir örfilat av en vuxen. Rätt eller fel? Oförlåtligt eller möjligt att ursäkta? Händelsen river upp gamla sår och får stora konsekvenser i vänkretsen och bland vuxna syskon.

Men: boken är väldigt lång. (Och innehåller i mitt tycke alldeles för mycket sex och droger.) Jag hade gärna sett att texten redigerats hårt och kortats ner några hundra sidor.


Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk
En historia om vuxna syskonrelationer, problematiska kärleksförhållanden, förhållandet till de tonåriga barnen och tankarna på livets mening. Dödens närhet får de tre systrarna att stanna upp och fundera över sina liv och valen de gjort. En bra roman, proppfull med känslor och lätt att känna igen sig i.


Årstafruns dolda dagböcker av Kristina Ekero Eriksson
Tänk att få följa med till 1700-talet genom en alldeles äkta dagbok! Det här är en av mina favoriter i kategorin populärhistoria eller underhållande fackbok.

Märta Helena Reenstierna var den fina frun på Årsta gård precis utanför tullarna till Stockholm. Hon födde åtta barn, men de dog alla på de mest fasansfulla vis. I sina dagböcker beskriver hon det dagliga livet på gården. Märta Helena blev änka utan barn eller andra närstående - och utnyttjades skamlöst av folk som ville åt hennes pengar och gods. En fängslande bok! Det är 11 år sedan jag läste den, men fortfarande minns jag mycket av den. Läsvärd!


2 kommentarer: