torsdag 5 augusti 2021

Återvunna boktips del 4

Här kommer fler tips på bra böcker; den här gången är det tre väldigt bra böcker, dessutom. Det kan verka som att jag gillar allt jag läser, men i själva verket är jag nog en rätt gnällig och kritisk läsare som stör mig på platta figurer, tunna intriger, overkliga händelser, stavfel, grammatiska fel, logiska tankevurpor, snöpliga slut, torftigt språk. Många gånger får jag lägga band på mig för att inte vara rent taskig i mina tyckanden här på bloggen.

Men idag bjuder jag alltså på tre finfina tips!


Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro
Jag har inte sett filmen, men det verkar "alla andra" ha gjort. Och jag har fått höra att den till och med är bättre än boken. "Återstoden av dagen" är en av mina favoriter. En vacker, lågmäld och hjärteknipande berättelse om mannen som är så fylld av känslor men inte vågar släppa ut några av dem. Han bär sorg, saknad och längtan inom sig och vill aldrig låta ytan krackelera.Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler
En bok om ett syskon som tagit till flykten, ett som är borta och ett som helst inte vill prata om saken. Resten ska jag inte säga, för jag vill inte förstöra för någon annan läsare. Håll er undan från recensioner och läs inte ens baksidestexten. Underbar roman!Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson
En kortroman som bet sig fast oväntat hårt. En gotisk skräckhistoria. Det här är RIKTIGT bra, i mitt tycke. En skrämmande handling - men läskigast av allt är hur människorna (amerikansk småstad på 1950-talet) visar så stor kyla och empatilöshet mot en hel familj och i synnerhet de unga döttrarna.

4 kommentarer:

 1. Återstoden av dagen borde jag verkligen få med på någon tbr-hög snart! De två böcker av Ishiguro jag läst har jag ju verkligen tyckt om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dessutom en ganska "lagom" tunn bok, lätt att komma in i. En del Ishiguro-texter är betydligt knepigare än denna!

   Radera
 2. Underbara tips! Jag skriver under på både Återstoden av dagen och Vi har alltid bott på slottet, de är båda helt geniala på lite olika vis. Vilket borde betyda att jag också kommer att älska den tredje av de här tipsen, logiskt sett. Skriver upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror faktiskt du skulle gilla den - för den är lite klurig och annorlunda. Eftersom den har några år på nacken så borde den vara lätt att få tag på. (Men jag vet ju hur struligt ditt bibliotek är...)

   Radera