onsdag 4 augusti 2021

Tack för tips, alla andra bokbloggare!

Apropå detta att jag litar lite extra på vissa recensenter i tidningarna och lite extra på vissa bokbloggare jag följer. 

Jag har fått många fina tips från så många av er! En del bloggar läser jag även om jag inte tror att jag kommer att läsa samma böcker som ni gör, men man lär sig mycket av varandra ändå och får upp ögonen för annan litteratur än den man kanske slentrianmässigt väljer.

Jag får väl säga "ingen nämnd och ingen glömd", för det är så trist att råka utelämna någon. Men ni som finns på min favoritlista här i marginalen (om man ser på en stor bildskärm, vill säga, för mobilen visar ju inte allt...) är garanterat såna som jag fått massor av tips ifrån. Och många fler ändå; jag har nog inte uppdaterat listan på väldigt länge.

Inför förra riksdagsvalet kunde man matcha ihop sina politiska åsikter med vilka politiker som var mest lik en själv. Först en massa allmänna frågor om politik, sedan några som de kallade hjärtefrågor och som var utslagsgivande: där sånt som NATO-medlemskap, vargfrågan, aborträtt och flyktingmottagande viktades. 

Jag blev lite häpen när jag såg några av de politiker som JAG stämde överens med (89% var den högsta siffran) men det var också intressant att se vilka av våra folkvalda som faktiskt har samma åsikter som jag har - när man inte bara tillåts välja från det parti man TROR sig stämma bäst överens med.
Böcker jag sneglat på men inte bestämt mig för att läsa förrän några av mina favoritbloggare sagt att de faktiskt ÄR så bra!

Jag skulle tro att den bokbloggare som jag OFTAST stämmer överens med, är Anna på "Och dagarna går...", om jag ser till vilka böcker vi båda har läst och tyckt om man också vilka böcker jag blivit tipsad om på hennes blogg och faktiskt uppskattat. Likaså Annette på Just nu, just här. Men det finns så många andra här som fått mig att upptäcka böcker jag annars inte skulle läst. Förhoppningsvis har jag gjort detsamma mot några av er!

Just nu läser jag "Spinning Silver" av Naomi Novik, som jag var tveksam till men när jag såg att Sanna på Litterärt Ofog tipsade om den så köpte jag den utan tvekan. Så går det när man litar mer på sina bloggvänner än på större bokrecensenter!

Stort tack till er alla - och nu menar jag verkligen ett tjugotal till som jag inte hinner skriva här - för utförliga och personliga texter om böcker. Mycket inspirerande och på många vis mer relevant för mig än vad dagstidningarnas recensenter tycker. 

8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Störst av allt gillade jag! :) Jakthundarna också men det var synd att förlaget översatte dem i så galen ordning. Jag minns att jag läste någon av böckerna där och verkligen blev förvirrad innan jag insåg att jag hade läst i fel ordning trots att jag läste i utgivningsordningen på svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de hoppade in på bok nr 6 tror jag. Jag har också läst dem i helt fel ordning. Störande! Men en bra serie.

   Radera
 3. Det är jag som ska tacka! Har just läst ut en Tove Alsterdal, tack vare dig!
  Bokbloggeriet känns ofta som att få vara del i en liten och mycket exklusiv bokklubb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du så himla rätt i: som en exklusiv bokklubb. Tonen är dessutom alltid trevlig mellan bokbloggare, tycker jag, att jämföra med hur folk skriver till varann på andra forum och i andra internetsammanhang. Jag har fått upp ögonen för så många bra böcker som jag annars skulle valt bort, genom alla fina tips jag får.

   Böckerna ser jag säkert ändå - på DN:s kultursidor, på nätbokhandlarna, på förlagens sociala medier. Men det som får mig att LÄSA dem är ofta när någon annan bokbloggare skriver varmt om dem.

   Radera
 4. Tack för ditt omnämnande här! Hedrande att kunna inspirera till läsning :-) Det är för väl att bloggarna inte helt försvunnit för jag uppskattar verkligen att läsa dina, och flera andras, texter om böcker. Heja, heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Ser att länken i din lista pekar på min gamla adress. Där händer det inte särskit mycket alls. Men på min nya, där skriver jag så ofta jag hinner!

   Radera
  2. Oj, jag ska försöka hinna fixa det. Klart alla länkar ska vara uppdaterade!

   Radera