tisdag 17 augusti 2021

Terapeuten


Bokens titel: Terapeuten
Författare: B. A. Paris
Originalets titel: The Therapist
Översättare: Ylva Spångberg
Förlag: Jentas, 2021
Antal sidor: 349 (jag läste dock e-boken)

Du flyttar in i en ny, lyxig lägenhet och upptäcker att det skett ett mord där.

Du försakar ditt jobb, din livskamrat och alla dina genomhyggliga vänner och tillbringar exakt all din tid med att snoka för att komma på om någon granne kan vara mördaren.

Du är ologisk, känslostyrd, impulsiv, manisk och framstår som rent korkad. Du lyssnar inte på goda råd, beter dig idiotiskt och gör dig till ovän med alla.

Sämsta boken jag läst i år. Inte bara handlingen utan även det tjatiga och torftiga språket.

Dessutom: Är det inte fantasilöst av författare att tillverka huvudpersoner som inte har några kopplingar till någonting; inga föräldrar, inga syskon, inga barn? Ingen partner, maka, make, livskamrat sedan lång tid tillbaka? Endast några få vänner? Ingen arbetsplats, såklart, utan ett frilansjobb där du arbetar hemifrån och inte har några affärsbekanta alls? En sån där människa som nog ingen av oss känner, åtminstone inte någon som är i 35-40-årsåldern. Det är att göra det väldigt enkelt för sig, som författare, tycker jag. Lite som hittebarn i sagor. Kommer från ingenstans, hör inte ihop med någon. Avskyr sånt.

Huvudpersonen Alice är olidlig och egotrippad, och hennes liv är så konstlat att man inte kan ta till sig det. Det verkar som att B. A. Paris har specialiserat sig på att skriva skräckromaner med helt utflippade teman om ensamma kvinnor som hamnar i någon sorts Twilight Zone.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av den här författaren och känner mig väldigt avigt inställd till böckerna också. Kommer nog aldrig testa någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du behöver verkligen inte lägga tid på denna. Det finns så många andra bra böcker!

   Radera
 2. Haha, det känns som ditt inlägg om boken roade mig betydligt mer än vad själva boken skulle göra. Tack, jag kommer inte läsa den :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, det gläder mig! Jag är lite fascinerad över när författare hittar ett recept som de sedan använder för att koka ihop varenda roman; samma ingredienser, samma tillverkning. B. A. Paris verkar ha hittat sin grej. Bra för henne, men jag kommer inte att sponsra hennes skrivande i fortsättningen.

   Radera
 3. Hahaha! Jag håller helt med vad Cissi skriver ovan :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars kan jag tänka mig att du skulle kunna skriva en betydligt mer genomtänkt och välformulerad analys av denna bok. I synnerhet som Alice framstår som ett intellektuellt haveri, en kvinna som agerar på första tanke hon får och inte kan hejda sig det minsta.

   Radera