lördag 21 januari 2012

Hur man botar den som dödats av blixten


Bokens titel: Hur man botar den som dödats av blixten
Författare: Gail Anderson-Dargatz
Originalets titel: The Cure for Death by Lightning
Översättare: Gunilla Lundborg
Förlag: Wahlström & Widstrand, 1998

Kanadensiskt bondeliv på 1940-talet. Beth är femton år och växer upp i ett litet hus i jordbruksbygden tillsammans med sin konstant arga, brutala pappa och sin lite underliga mamma. Kriget rasar ute i världen. Beths liv kretsar kring hur hon ska kunna få några vänner - familjen lever ett mycket isolerat liv - och hon hittar en vän i flickan Nora som bor i indianreservatet strax intill.

Bokens titel anspelar på den bok med urklipp, husmorskurer och recept som Beths mamma skriver. Där finns bland annat ett botemedel för att väcka dem som dödats av blixten.

Det är svårt att beskriva innehållet eller få det att låta så lockande. Kanske är det därför man inte hör talas om denna bok, trots att den är så välskriven, spännande och rörande. Myter och magi från indianernas kultur spelar en stor roll i boken, bland annat då prärievargen Coyotes ande kryper in i människornas kroppar och förvandlar dem till rovdjur.

Betyg: En sagoskimrande berättelse om livet på landet i Kanada under andra värlskriget, om kärlek och vänskap, liv och död. En mycket bra bok som alldeles för få verkar ha läst!

Rekommenderas: till dem som vill läsa en ovanligt välskriven uppväxtskildring.

Snackis: Kanske, kanske inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar