fredag 13 januari 2012

Honungsbiets hemliga liv


Bokens titel: Honungsbiets hemliga liv
Författare: Sue Monk Kidd
Originalets titel: The Secret Life of Bees
Översättare: Ritva Olofsson
Förlag: Bra Böcker, 2005
Antal sidor: 323

Den tonåriga Lily växer upp med sin grymme far i södra USA under raskravallerna på 1960-talet. Hennes mor är död och den enda som bryr sig om Lily är hushållerskan Rosaleen. När hon blir misshandlad av en vit mobb, bestämmer sig Rosaleen och Lily för att fly från gården. Deras mål blir att finna "Den svarta madonnan", motivet på det enda foto som Lilys mamma har lämnat efter sig till dottern.

Efter en krånglig resa kommer de fram till den plats där "Den svarta madonnan" ska finnas - och hittar tre svarta systrar som ägnar sig åt biodling. Systrarna tar till sig Lily och Rosaleen, låter dem bo där och hjälper dem att hitta glädjen i att leva.

Boken är så välskriven så man kan se personerna framför sig, som om det vore en film. Både flickan Lily och hennes följeslagerska Rosaleen blir verkliga personer, så också de tre systrarna June, July och August. Beskrivningen av amerikanska Södern är också väldigt fin och lätt att leva sig in i.

Egentligen är det svårt att säga vad boken handlar om: det är ju inte händelserna som är det viktiga utan huvudpersonernas utveckling mot starka, självsäkra och kärleksfulla individer. En mycket bra bok som man gärna sträckläser.

Betyg: Välskriven, spännande och gripande.

Rekommenderas: Till alla som vill ha en härlig bok av försjunka i!

Snackis: En trevlig bok att småprata om med goda vänner, men inte någon riktig snackis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar