tisdag 17 januari 2012

Coraline


Bokens titel: Coraline
Författare: Neil Gaiman
Originalets titel: Coraline
Översättare: Kristoffer Leandoer
Förlag: Bonnier Carlsen, 2004
Antal sidor: 156

Redan omslaget får en ju att komma i rätt stämning; illustrationen gjord av Dave McKean är verkligen passande. Det är inte Coraline, huvudpersonen, vi ser på omslaget - utan den andra Coraline, hon som finns i den andra världen...

Flickan Coraline flyttar in i ett gammalt hus där grannens dörr är olåst men bakom den är ingången igenmurad. En dag är dock muren borta och Coraline kan se in i grannens lägenhet. Den är identisk med hennes egen, men ändå inte. Mot bättre vetande kliver hon in i grannbostaden och hamnar i en annan värld.

Där inne finns ett föräldrapar, hennes "andra" mamma och pappa. De har knappnålsögon och ett underligt sätt. De vägrar att släppa ut Coraline igen, så hur ska Coraline ta sig tillbaka till sin egen värld? Berättelsen är krypande obehaglig, småruskig och spännande rakt igenom.

Vad tycks om det här, till exempel? Halvvägs in i boken, när Coraline är fast inne hos grannen och tvingas umgås med sin "andra mamma" händer detta:

Den andra mamman satt i soffan. Hennes mun var ett enda smalt streck; läpparna var hopknipta. Hon tryckte in ännu en kackerlacka i munnen, och så ännu en, som om hon suttit med en påse chokladrussin i knät.

Hennes stora svarta knappögon stirrade rätt in i Coralines ljusbruna. Hennes glänsande svarta hår slingrade och vred sig över nacken och axlarna som om det blåste för vinden: en vind som inte nådde Coraline.

De stirrade på varann i mer än en minut. Sedan sa den andra mamman: "Vad är det för stil!" (---) Hon trevade i förklädesfickan och plockade först upp den svarta dörrnyckeln, som hon fnös åt och slängde ner i shoppingväskan, och sedan en liten silverfärgad nyckel. Hon höll triumferande upp den. "Så där ja", sa hon. "Det här är för din skull, Coraline. För ditt eget bästa. För att jag älskar dig. " (---)

Hon drog med sig Coraline ut i hallen och marscherade rätt mot spegeln vid ena änden. Så pressade hon in den lilla nyckeln i spegelglaset och vred om det. Spegelglaset öppnades som en dörr och uppenbarade ett mörkt utrymme där innanför. "Du får komma ut igen när du har lärt dig lite stil och hyfs", sa den andra mamman. "Och när du är beredd att vara en kärleksfull dotter."

Betyg: Överraskande bra bok som man slukar på en kväll eller två. En bok man vill sluka!

Rekommenderas: Till ungdomar och vuxna som gillar en trevlig blandning av skräck och fantasy, litegrann som en feberdröm.

Snackis: Nej, det här är inte en bok att snacka om.

Länk till boken på AdLibris: HÄR och DÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar