onsdag 11 januari 2012

En dag


Bokens titel: En dag
Författare: David Nicholls
Originalets titel: One Day
Översättare: Pia Printz
Förlag: Printz Publishing, 2011
Antal sidor: 429

På omslaget till boken står "Tjugo år. Två människor. En dag." och det är en mycket bra sammanfattning. Hela boken bygger på denna idé, som tydligen inte David Nicholls kläckt själv att döma av hans tackord i slutet av boken. Två unga studenter har en kärleksnatt på avslutningsdagen den 15 juli 1988. Dexter är en supersnygg överklassgrabb som inte riktigt vet vad han vill göra i livet. Emma är en plugghäst från norra England, en begåvad tjej som beskrivs som enormt rolig men som tyvärr inte riktigt har någon tro på sig själv.

Emma och Dexter kan knappast ana att de efter den där natten ska fortsätta att träffas, skriva brev, ringa varann - men även ha ett långt uppehåll i bekantskapen pga ett stort gräl - och följas åt genom varandras karriärer och familjebildande. Ska de få varann till slut?

Dexter avgudar Emma och inser att hon nog är hans enda riktigt goda och pålitliga vän, men gång på gång föredrar han glamouröst sällskap från sina kända kollegor på teve. Emma är den där vännen som han alltid kan vända sig till och som finns i vått och torrt, hur illa han än behandlar henne. För trots att Emma har en lyckad karriär är hennes liv i övrigt inte särskilt kärleksfullt eller roligt: hon väljer alltid fel pojkvänner och har några katastrofala förhållanden. Under tjugo års tid är hon förälskad i Dexter utan att säga det rent ut.

Det är intressant att man inte följer huvudpersonerna året om, utan alltid bara den 15 juli (och dagarna däromkring) varje år. Det innebär att för varje nytt kapitel kan man även som läsare överraskas av att Dexter har gift sig, att någon har fått barn eller köpt hus, att en person dött och någon annan flyttat utomlands.

Jag kan förstå att denna bok har legat på tio-i-topp-listorna världen över, för det är en märklig blandning av feel-good-roman och nostalgi, lite sorg och en ständig utveckling hos de två huvudpersonerna. En varm bok som inte är sliskig, även om jag väl inte skulle påstå att den är särskilt djup heller.

Betyg: Mycket välskriven dialog och med ett bra flyt i hela historien. Det märks tydligt att författaren är manusförfattare till den ruggigt bra teveserien Cool Feet, som gick för några år sedan. Kul upplägg att skriva om en enda dag men i tjugo års tid.

Rekommenderas: Halva västvärlden har ju redan läst den topplistebok, men för er som ännu inte har läst boken kan jag rekommendera den om ni vill ha lättsam, trevlig kärleksunderhållning med charmerande huvudpersoner.

Snackis: Tillräckligt mycket att prata om för att den ska vara kul att ge bort till en väninna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar