fredag 13 januari 2012

Tusenskönor


Bokens titel: Tusenskönor
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Pocketförlaget efter en överenskommelse med Piratförlaget, 2011
Antal sidor: 398

Det här är ett hopkok som ska föreställa en modern polisroman, men det känns som om författarinnan snarare vill diskutera invandring, flyktingar och människosmuggling. Kunde hon inte ha gjort det istället?

Det hade varit bättre än att göra en märklig historia om två vuxna systrar som försvinner samtidigt som deras föräldrar begår självmord. Men ojdå, föräldrarna har visst inte begått självmord - de har dödats! Och en av döttrarna är dödförklarad av den andra dottern, men hon lever nog i alla fall. Och den andra dottern hamnar hos kriminella i Thailand - varför är hon där, vem har skickat henne dit och vilket är hennes ärende?

Varför är poliserna så himla konstiga? En violinspelande kvinna som verkar ha någon bokstavsdiagnos (har de ALLTID det?)  och är gravid med en gift mans barn. Hennes kompanjon är en brutal besserwissrig mansgris som inte vill försöka ändra sig och som aldrig har tid med sin före detta familj. Och så finns det förstås en gammal erfaren polis vars hustru är döende.

Lägg till några präster också, lite halvskumma och med oklara motiv, och några stackars flyktingar som hålls inlåsta i en förortslägenhet, och ett övergivet sommarhus på Ekerö med vapen i...

Boken ingår i en serie men jag tänker inte läsa de övriga böckerna. Det finns för många andra böcker som är bra och som jag hellre lägger tiden på.

Betyg: Knappt spännande - och det är väl inget vidare betyg till en kriminalroman?

Rekommenderas: Kanske till alla dessa människor som gillar svenska kriminalromaner - det verkar vara många! - och som tycker att det är intressant med politiska budskap varvat med mord och dysfunktionella poliser.

Snackis: Nej, det här är ingen bok att prata om.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar