onsdag 27 januari 2016

De osannolika systrarna MitfordBokens titel: De osannolika systrarna Mitford
Författare: Cecilia Hagen
Förlag: Albert Bonniers förlag, 2002
Antal sidor: 267 + litteraturlista mm

Om man ännu efter tretton år minns en bok man läst, då kan man lugnt säga att den gjorde intryck. Jag köpte Hagens "De osannolika systrarna Mitford" redan 2003 och föll pladask för den. Att det är en sannsaga gör bara hela berättelsen ännu mer kittlande.

Som författarinnan själv skriver i sista kapitlet så tycks intresset för systrarna Mitford aldrig sina. Det har skrivits spaltmeter om dem i tidningarna och ett oräkneligt antal böcker.

"Att sex vackra och bortskämda societetsflickor från förra århundradet, med blint hjältedyrkande läggning och politiska åsikter av horriblaste slag, skulle vara värda att uppmärksamma i vår tid, det inte bara fascinerar, det irriterar och provocerar också.
När jag i ett program i radions P4 berättade att mitt nästa projekt skulle handla om en skara systrar ur den engelska rävjagande överklassen som var unga i början av förra seklet och som blev fascister och kommunister och nazister, som var nära bekanta med både Churchill och Hitler, då blev intervjuaren alldeles tyst. Sen sa hon, nästan ilsket: Varför då? Skulle de vara intressantare än vi andra?
En smula, det måste jag nog tillstå att jag tycker."

En mycket bra sammanfattning av varför man skulle vilja läsa den här oerhört underhållande och fascinerande boken, även om man inte är anglofil eller överdrivet intresserad av överklassen.Nancy föddes 1904, Pamela 1907, Tom 1909, Diana 1910, Unity Valkyrie (!) 1914, Jessica 1917 och Deborah 1920. Sex flickor och en pojke föddes inom loppet av sexton år. De växte upp på Basford Park, Asthall Manor och Swinbrook House - tre stora slott och herrgårdar på engelska landsbygden - förutom att familjen hade ett hus i London. De levde ett förmöget liv och umgicks bara med aristokratin, överklassfolket, de mest kända. Syskonen hann vara med om båda världskrigen och mängder av stora historiska händelser.

Jag uppskattar särskilt att boken innehåller många svartvita bilder, fina illustrationer, ett band (så man kan hålla reda på hur långt man läst) och en släkttavla (så det blir lättare att komma ihåg vem som gifte sig med vem). Är man intresserad av spännande människoöden, europeisk nutidshistoria och det där lite extravaganta så är det här helt rätt bok att läsa!

Omdöme: Ja, det är faktiskt intressant att läsa om sex vackra, rika, snobbiga, engelska societetsflickor födda för ungefär hundra år sedan. Deras liv kom att bli tämligen spektakulära och det är svårt att inte häpna över alla kändisar de umgicks med, alla resor de gjorde, den bortskämda tillvaron de växte upp i.

Boken säljs bara som ljudinspelning - se till att skaffa fram en pappersbok istället. Den är vackert inbunden och har fina fotografier!

2 kommentarer:

  1. Läste den här för ganska många år sen, och kan bara hålla med - den gör intryck!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De levde ett fullständigt osannolikt liv, något annat kan man inte säga. Det är något fascinerande med en stor syskonskara som är som plockade ur en film: vackra, eleganta, rika, omskrivna och smågalna.

      Radera