måndag 11 januari 2016

Tematrio: När böcker blir film

Filmatiseringar av böcker är dagens tema hos Lyrans Noblesser. Jag gillar oftast inte filmatiseringar, ärligt talat. Och jag tittar inte så mycket på teve och nästan aldrig går jag på bio, utan föredrar att läsa böcker istället.

En av mina favoritböcker som jag aldrig skrivit om här på bloggen, är "De hundra och en hundarna" av Dodie Smith, numera omdöpt av förlagen till "De 101 dalmatinerna" som en eftergift till alla människor som bergis tror att det är Disney som hittat på storyn.

Hur som helst är boken alldeles underbar och jag tycker även om den tecknade Disneyfilmen från 1961, "Pongo och de 101 dalmatinerna". Däremot inte den nyare spelfilmen med Glenn Close som Cruella de Vil.

Jag har letat i bokhandeln men det verkar som att den ursprungliga boken inte längre säljs, utan bara trams med tecknade Disneyhundar på omslaget. Om ni hittar den gamla "De hundra och en hundarna" på loppis så köp den! Underbar bok. Här är några av illustrationerna i min bok:
En annan filmatisering - som jag däremot skrivit om - är "När lammen tystnar" av Thomas Harris. Här får jag säga att filmen är så bra så det gör ingenting om man ser den före boken. Eller om man läser boken först, så blir man knappast besviken på filmen. Hu, så ruggig den är!


Det finns ju så många böcker som filmatiserats! Så fort något blir tillräckligt sålt så får man höra att filmrättigheterna har köpts upp och nu ska minsann boken göras om till långfilm och göra succé över hela världen.

En bok som förtjänar att läsas och som man borde låtit bli att göra film av, är "Den franske löjtnantens kvinna" av John Fowles som är en nästan kräkframkallande struntfilm men en otroligt gripande bok. Jag vägrar att ens lägga ut en bild av hur min tummade gamla Månpocket ser ut, med en fånigt stirrande Meryl Streep i huckle. Tack och lov har Bonnier Pocket gett ut romanen med nytt snyggt omslag så man slipper smussla med vilken bok man läser...


26 kommentarer:

 1. Vilken intressant trio! Jag visste att det fanns en bokförlaga till Disneys dalmatiner (när har de någonsin kommit på något själva?) men inte att den var så snygg! Ska genast börja hålla utkik på antikvariaten... Jag har fortfarande inte vågat se hela "När lammen tystnar", jag vet ju nämligen hur läskig boken är och blir livrädd redan när Jodie Foster joggar i dimman de första två minuterna när inget alls har hänt... haha. Eftersom vi verkar ha ganska lika smak så ger jag mig gärna i kast med "Den franske löjtnantens kvinna" också, fast det får bli i bokform!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan jag läste "Den franske löjtnantens kvinna" så egentligen ska jag väl inte gå i god för den så där reservationslöst. Men mitt yngre jag tyckte mycket om den, eftersom det var något så märkligt som en 1970-talsbok som kändes som om den var skriven hundra år tidigare och som framför allt beskrev kvinnornas liv (som jag tyckte då) väldigt levande.

   Radera
 2. När du skriver om De hundra och en hundarna kommer jag att tänka på Den otroliga vandringen där jag älska de både bok och film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag varken läst eller sett, men jag känner till den.

   Radera
 3. Den franske läjtnantens kvinna är den enda jag inte sett som film av de här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett den på teve och blev gruvligt besviken, men det gick ju för utsålda hus så uppenbarligen fanns det många som gillade bioversionen.

   Radera
 4. Teckande 101 dalmatinerna är en av mina barndomsfavoriter, smälter fortfarnade varje gång jag ser den :) När lammen tystnar såg jag för länge sen, skulle inte få för mig att göra om det, redigt ruggig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en av de bästa Disney-filmerna, tycker jag. En av de få som inte innehåller en massa musikalsånger av någon anledning. Djungelboken är också fin, men nu kom jag visst från ämnet :-)

   Radera
 5. Fin lista! Jag valde nästan en annan av Dodie Smiths romaner som filmatiserats, nämligen "I Captured the Castle". Boken är helt underbar och filmen likaså. Och "Den franske löjtnantens kvinna" började jag skriva om men tog bort från min lista. Både bok och film är ju så väldigt bra. Harold Pinter skrev filmmanus och löste "problemet" med Fowles två slut på ett finurligt sätt, tycker jag. "När lammen tystnar" är en av mina favoritfilmer. Gillar också "Hannibal", men faktiskt filmen mer än boken i det fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul med dina kommentarer! Jag har aldrig hört talas om "I captured the castle", måste leta reda på den. Och det där med två slut, det minns jag inte. Det var så länge sedan jag läste boken - jag TRODDE jag kom ihåg det mesta men tydligen inte :-)

   Radera
 6. p.s. fina illustrationer till 101 dalmatiner. Jag undrar om de engelska utgåvorna kanske har behållit dem? Jag ska kolla upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De äldre har nog det, men de nyare tycks ha bytt titeln precis som den svenska utgåvan och lagt in Disney på omslaget...

   Radera
 7. Den franske löjtnantens kvinna har jag sett som film. Jag brukar gilla filmer där Meryl Streep är med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är mycket skicklig, det håller jag med om, men jag gillar inte slisksött och det här omslaget med en stillbild från filmen ger intryck av Harlekinbok.

   Radera
 8. Har inte läst någon av dessa och den enda jag sett är Pongo och de 101 dalmatinerna, både den gamla och de nyare filmerna. Filmerna gillar jag riktigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cruella de Vil är en sån fantastisk karaktär! Precis som bläckfiskdrottningen Ursula, tror jag hon hette, i Disneys "Den lilla sjöjungfrun".

   Radera
 9. Jag undrar om inte De hundra och en hundarna var med i min kompis sagobok 365 godnattsagor, som vi ofta läste i när vi var små. Det skulle kunna vara förklaringen till att jag alltid känner mig lite förvirrad när någon pratar om Pongo och de 101 dalmatinerna...

  SvaraRadera
 10. Disney har lagt beslag på mycket... När lammen tystnar borde man sen förstås läsa som bok oxå, filmen var sant ryslig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, säg den folksaga de INTE har gjort tecknad film av! Det gläder mig att jag tydligen inte är ensam om att tycka att "När lammen tystnar" är en riktigt ruggig film - alla här verkar känna samma sak.

   Radera
 11. Visste inte heller bakgrunden till dalmatinerna - spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så fin och lite mer omfattande än filmen - bland annat är själva letandet och "resan" fram till gömstället där valparna förvaras mer noggrant skildrat.

   Radera
 12. Har inte läst När lammen tystnar men fy så obehaglig filmen är.

  SvaraRadera