onsdag 27 januari 2016

Respektera recensionsdatum?


Bilden har inget samband med någonting.

Ska man respektera recensionsdatum, när förlagen tydligt anger det? Vad tycker ni?

Om man får en bok (gratis!) för att recensera och den enda motprestationen är att man
1) faktiskt läser boken och
2) gör ett inlägg om den och
3) skriver hyfsat i anslutning till att boken släpps
- då borde man nog respektera ett utsatt recensionsdatum, tycker jag. Det kan ju finnas anledningar till varför förlagen önskar att recensionerna inkommer en viss dag.

I julas fick jag Elin Olofssons "Gånglåt" och jag läste ut den på några dagar. Slurp! Sedan skrev jag en recension och satte publiceringsdatumet till den 28 januari - ungefär en hel månad efter att jag läst ut boken! - eftersom förlaget tydligt sagt att det var den dagen som gällde.

Döm om min förvåning när jag ser dagstidningar som skriver en hel vecka tidigare!
Hallandsposten publicerade en recension den 21 januari.
NT (utläses Norrköpings Tidningar) skrev om boken den 22 januari.
Jag har sett några bloggare också, men där var det mer av "baksidestext" än recension.
Tur nog hade jag skrivit min egen text flera veckor tidigare, så jag kunde inte påverkas av de andras åsikter.

Nu var det här bara det senaste exemplet, jag har sett det gång på gång. Är det kutym att dagstidningar får skriva tidigare än bloggare? Finns det en oskriven regel bland bloggarna att respektera publiceringsdatumet - eller brukar man tvärtom tävla om att vara först? Är det rent av en löjlig idé från förlagens sida att de försöker bestämma när man ska skriva?

Bara nyfiken.

6 kommentarer:

 1. Finns det ett recensionsdatum respekterar jag det och skriver inte om boken innan. Eftersom det oftast är det enda "kravet" som finns så tycker jag det är självklart att hålla det :).
  Vet dock inte hur det är med tidningar osv, om de har andra villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Och det skulle vara intressant att veta om tidningarnas kultursidor får fritt fram. Men jag TROR inte det. Minns en diskussion om "Cirkeln" när den kom, och DN skrev innan den ens kommit ut - de ägnade hela förstasidan i kulturdelen åt att lovprisa boken och tycktes mena att de inte kunde vänta.

   Radera
 2. Jag skriver aldrig om en bok före recensionsdatum, undantaget skulle vara om den redan finns ute och t ex kommer i nyutgåva som pocket. Men jag har liksom du lagt märke till att tidningarna inte är håller datumen och faktiskt också undrat över om det gäller annat för dem. I så fall kan man undra om själva idén med att sätta en recensionsdag fyller någon funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig om att det är skillnad ifall boken redan är utgiven och bara kommer i nyutgåva. Då finns det ju redan många recensioner och alla har haft möjlighet att läsa boken tidigare. Ingen risk att man avslöjar något.
   Imorse skrev DN om "Gånglåt" så de har uppenbarligen hållt sig till det utsatta recensionsdatumet.

   Radera
 3. Om det finns ett recensionsdatum så skriver jag inte om boken innan, men precis som Johanna här ovanför så skulle jag nog inte bry mig så mycket om det var en pocket eller annan upplaga av en tidigare utgiven bok. Jag har också undrat lite över det där att vissa, speciellt tidningar, gärna skriver om boken tidigare. Kanske vill de komma före bloggarna ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma tanke har slagit mig, Monika. Precis som att vissa bloggare säkert vill vara först med nyheten, vill tidningarna komma ännu lite tidigare. Jag tror att många dagstidningars kultursidor ser bokbloggarna som ett konkurrent. Ytterst tråkigt, tycker jag. Skulle inte falla mig in att jämföra mitt eget hobbytyckande med en professionell skribent som säkert läst litteraturvetenskap på högskolan. Jag ser bloggarna som ett komplement - och för många läsare kanske ett mer lättillgängligt sådant.

   Radera