onsdag 8 juni 2016

Dagens Boktanke: Fjärilen i glaskupan


"Fjärilen i glaskupan", (org. Le scaphandre et le papillon) skriven av Jean-Dominique Bauby, utgiven av Bokförlaget DN 1999.

Historien om Jean-Dominique Bauby har knappast undgått någon som var vuxen kring millennieskiftet och intresserad av litteratur. Den 42-årige fransmannen drabbades av ett slaganfall som gjorde honom mer eller mindre till en levande död. Hans enda sätt att kommunicera med omvärlden var genom att blinka med vänster öga... Ofattbart nog lyckades han bokstavera en hel liten bok på detta vis - "Le scaphandre et le papillon", som den heter på franska, utkom den 6 mars 1997. Tre dagar senare dog författaren.

Själva skyddsomslaget är himla fint, tycker jag, men det bästa väntar när man plockar bort det:Det förvånar mig inte att det är fantastiska Lotta Kühlhorn som är formgivaren bakom detta omslag!

Fatta vad fasansfullt att bara kunna blinka med ditt ena öga mot en stor skärm med bokstäver, och någon sitter vid din sida och antecknar bokstav för bokstav... tills din text vuxit fram. Det är alldeles oerhört!

-

Dagens Boktanke-bok presenterar böcker ur en rent konstnärlig synvinkel. Här tycker jag till om sättning, rubriker, omslag, illustrationer, papper och annat som inte egentligen rör innehållet.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Där ser man! Jag tyckte det pratades så mycket om boken då den kom ut. Författaren var chefredaktör på franska Elle.

      Radera