lördag 28 januari 2017

Bästa romansviten


Bästa romansviten? undrar Lyrans Noblesser. Jag vet inte om jag är så himla förtjust i romansviter, om jag ska vara ärlig... Det är annat med deckare - tänker på kommissarie Lynley och hans gäng av kompisar, släktingar, poliskollegor och överordnade - där det tillför en annan dimension till själva kriminalhistorien att man lär känna poliserna. (Jag pratar alltså om Elisabeth Georges serie som numera sträcker sig över tjugo böcker.)


Det vettiga svaret på den här frågan är väl Utvandrarna-serien av Vilhelm Moberg. Problemet är att jag inte har läst de två sista böckerna, utan bara de två första, och ett ännu större problem är att jag inte ens minns att de var så fantastiska som jag borde tycka. (Hav förtröstan! Jag har alla fyra i min bokhylla och ska läsa dem någon gång - och då kommer jag säkert att älska dem eftersom jag slipper läsa dem med en deadline satt av svenskafröken...)

En romanserie som betytt mycket för mig är Narnia av C.S. Lewis. Den har jag läst framlänges och baklänges. Men jag kan ju inte välja barn- och ungdomsböcker varenda gång jag blir tillfrågad om en favorit.

Jag väljer istället Kristina Sandbergs trilogi om Maj eftersom den gjorde stort intryck på mig - innan Augustpriset, innan haussen och alla priserna och omnämnandena och intervjuerna - eftersom Maj är så enormt lik min farmor att jag vid flera tillfällen satt med andan i halsen och läste.
20 kommentarer:

 1. Sandbergs trilogi skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de visar ju en del kvinnohistoria som vi alla har ganska nära inpå oss - våra mostrar, mammor, mormödrar, svärmödrar.

   Radera
 2. Inget dumt skäl för att tycka om en bok (romansvit) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är barn- och ungdomsböcker menar du? Nä, det håller jag med om, men det är så ofta jag säger "Emil i Lönneberga", "Tintin", "Tordyveln flyger i skymningen" och sånt - som om jag inte läser några böcker för vuxna :-)

   Radera
 3. Kristina Sandbergs böcker har länge stått på min att läsa-lista. Tänker att jag kommer dit så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och jag kommer så småningom till Utvandrarna-serien :-)

   Radera
 4. Har de två första böckerna i Kristina Sandbergs böcker som jag har tänkt läsa så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om du läser två så måste du läsa den tredje också!

   Radera
 5. Jag skulle nog vilja läsa om Utvandrar-sviten, men är inte helt säker på att jag vågar. Är så rädd att de inte alls är så fantastiska som jag minns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska läsa om dem. Någon gång :-)

   Radera
 6. Svar
  1. Jag har inte läst de senaste som utkommit, men det härliga är ju att när man plockar upp en av Georges romaner som kommer man så lätt in i handlingen, känner igen alla personerna och vet deras bakgrundshistorier.

   Radera
 7. Fastnade i tredje delen av Mobergs romansvit, men första delen var ju rent fantastisk! Elizabeth George... tror faktiskt jag tröttnat lite nu, men ännu läst samtliga böcker i bokserien. Tyckte mycket om TV-serien, nästan bättre än böckerna faktiskt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst alla Lynley-böckerna, men oavsett om jag är mätt eller inte på dem så menar jag att just kriminalromaner tjänar på att vara i svit, för det är roligt att lära känna detektiverna lite mer än vad man gör i en enda bok. Teveserien har jag inte kollat på, faktiskt. Såg en trailer där Barbara Havers såg så liten, nätt, söt och tilltalande ut - men i böckerna är hon ju världens slusk och bitch.

   Radera
 8. Jag valde Utvandrarserien. Den har det mesta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror dig, det är nog vad de flesta skulle svara. Jag får helt enkelt ta och läsa alla böckerna på raken så är det gjort.
   Men om Selma hade skrivit en romansvit så tror jag att du hade valt den :-)

   Radera
 9. Fint du lyfter fram fina fina trilogin om Maj! Fantastisk läsning för snart ett par år sedan toppat med besök på mitt bibliotek av den trevliga författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den första boken läste jag innan "alla" pratade om Kristina Sandberg och hennes Maj. Den andra boken längtade jag verkligen efter men var tvungen att lugna mig tills den kom i pocket. Sedan var jag på ett författarsamtal på Norstedts och lyssnade på Sandberg, det var verkligen otroligt roligt! Och där fick jag det inbundna exemplaret av den tredje boken.

   Radera
 10. Svar
  1. Inte alldeles enkel utmaning eftersom jag nog mest läser böcker som står för sig själva och inte ingår i en serie.

   Radera