torsdag 5 januari 2017

Twelve Days of Christmas: dag tolv


Idag är det trettondagsafton och därmed avslutas Ugglan & boken:s utmaning baserad på den engelska versen "The Twelve Days of Christmas". Nu har turen kommit till dag tolv då texten lyder "On the twelfth day of Christmas my true love sent to me twelve drummers drumming" och därför ska vi tipsa om böcker som handlar om trummor eller andra instrument.


Jag vågar inte helt säga exakt vad som förekommer i denna bok, men jag har ett tydligt minne av att japanska geishor gärna skulle lära sig spela instrument och att bland dessa finns en särskild japansk trumma.

Det här är nog mitt sämsta tips i utmaningen såtillvida att jag inte riktigt kommer ihåg vad som egentligen förekom i boken - men ett av de bästa tipsen vad gäller läsning, för "En geishas memoarer" av Arthur Golden är en riktigt bra bok!

14 kommentarer:

 1. Jag förstår dig så väl. Men visst är det väl sorgligt att vi läser en massa böcker och sedan är vi osäkra på vad de innehöll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo, på ett vis är det väl så. Men samtidigt har ju boken lärt mig något och gjort ett avtryck. För varje bok man läser lär man sig förhoppningsvis något mer. Trist såklart att ens (min!) hjärna har vissa begränsningar...

   Radera
  2. Ja, och vissa böcker glömmer man aldrig.

   Radera
 2. Nästan komiskt att jag också valde den här boken nu när jag läser ditt inlägg. Jag kunde verkligen inte komma på en enda passande bok och så blev det den här till sist. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men va?! Haha, DET var ju verkligen lustigt. En bok som inte varit i ropet på länge - och så kom vi båda att tänka på den. Kul, tycker jag!

   Radera
 3. Den här har jag fortfarande oläst i bokhyllan!

  SvaraRadera
 4. geishorna fick framför allt lära sig spela shamisen, ett stränginstrument, har jag förstått

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan så vara. Jag hade ett minne av en trumma, men det kanske var gong-gong eller något annat...

   Radera
 5. Den boken har jag läst och visst fanns det instrument med där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur? Geishorna skulle väl vara duktiga sällskapsdamer som underhöll med musik bland annat.

   Radera
 6. Kul, vi är åtminstone tre som har med Goldens bok som en favorit! Heter inte det där instrumentet qin? inte en trumma utan nåt med strängar och lång hals har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (fast jag hade geisha på en tidigare dag när det skulle handla om kvinnor)

   Radera
  2. Låter bekant, det där med qin!
   Jag har fått intrycket att Mrs Calloway här ovan är närmast expert på Japan och kan massor om den japanska kulturen, så jag bugar ödmjukt och erkänner att det kanske inte alls fanns några trummor i boken, jag har nog kommit ihåg fel. Hur som helst är det en bra bok och mycket gripande.

   Radera