onsdag 4 januari 2017

Twelve Days of Christmas: dag tio och elva

Nu är Ugglan & bokens utmaning snart slut. Ramsan idag lyder "On the eleventh day of Christmas my true love sent to me eleven pipers piping, ten lords a-leaping..." och för dessa två dagar ska vi alltså tipsa om böcker som handlar om flöjter eller att spela för dag elva och herremän eller att hoppa för dag tio.


En riktig herreman, i mitt tycke, är farbror blå i Elsa Beskows böcker om tant brun, tant grön och tant gredelin, men nu har jag tipsat om så många barnböcker att jag får skämmas. En annan herreman - Johan Henrik Kellgren - hittar man i den alldeles fantastiska "Min salig bror Jean Hendrich" som är en av mina favoriter, skriven av Carina Burman.


När det gäller flöjter som kommer jag genast att tänka på folksagan Råttfångaren från Hameln men nu skulle jag ju försöka vara seriös... En bok jag tidigare skrivit om på bloggen är "Mambo Kings spelar och sjunger om kärlek" av Oscar Hijuelos, där det kanske är saxofoner snarare än tunna flöjter men det spelar väl mindre roll.

13 kommentarer:

 1. Nej, aldrig skämmas över att gilla barnböcker! Det är viktig litteratur som bör lyftas fram oftare. Jag har som du fått slå ihop dag 10 och 11 - och har med en barnbok för varje dag. Så det så! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att många inte har hört talas om Mambo Kings, så det är extra roligt att höra att du har läst den.
   Nej, jag skäms inte över att jag älskar sagor. Jag läser massor av sagor och är otroligt förtjust i just Bröderna Grimm och traditionella folksagor. Tycker bara att jag har gjort det onödigt lätt för mig själv när jag har tipsat om barnböcker i flera utmaningar på sista tiden.

   Radera
 2. Farbror Blå är verkligen en fin gammal herre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men tänk så läskig när han satte på sig det där getansiktet på julafton... Jag var LIVRÄDD för den bilden!

   Radera
 3. Svar
  1. Hon skriver så att man nästan känner att man är där, förflyttad flera hundra år bak i tiden.

   Radera
 4. farbror Blå så klart. och Kellgren. Burman är en trevlig författare. Mambo Kings har jag inte läst, men saxofon måste väl passa bra. jag har valt trumpet

  SvaraRadera
 5. Råttfångaren dyker upp lite här och var idag, en riktig klassiker!

  Ditt andra tips har jag inte hört talas om men noterar :-)

  SvaraRadera
 6. Burmans bok borde jag läsa! Jag har inte hört talas om Mambo Kings - blir nyfiken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar ju historia, så Burmans bok var perfekt för mig! Mambo Kings utspelar sig i ett svunnet New York så även där är det en speciell känsla av en annan tid.

   Radera

 7. Behöver du ett lån med en mycket låg andel av 2%? Vi erbjuder hypotekslån, lån från bolaget och alla typer av lån. Om du är intresserad, kontakta oss via e-post (MORISLOANCOMPANY1@GMAIL.COM) för mer information.

  SvaraRadera