måndag 2 januari 2017

Too Good to be True


Bokens titel: Too Good to be True
Författare: Ann Cleeves
Förlag: Pan Books, 2016
Antal sidor: 98

Jag är väldigt förtjust i den här serien med tunna kortromaner (eller tjocka noveller) som ges ut i England. Egentligen är de till för vuxna som inte läser så mycket och behöver en knuff in i böckernas värld. Lättläst - men inte tramsigt, barnsligt eller alltför förenklat alltså. Många kända författare har skrivit en Quick Reads-bok och jag uppskattar de här miniromanerna precis som den svenska serien Entimmesboken.

Om man har läst Ann Cleeves tidigare så känner man till hennes detektiv från Shetlandsöarna. Jimmy Perez blir här uppringd av sin förra fru som hamnat i en knipa. Hon misstänker att hennes nye man haft en kärleksaffär med en ung lärarinna i den skotska småstaden där de bor. Den unga kvinnan är nu död och det skvallras om vem som kan ha orsakat hennes självmord - eller är det någon som har mördat henne?

Berättelsen är rakt igenom välskriven och underhållande, även om jag kanske kan tycka att de lokala poliserna är onödigt okunniga och Jimmy Perez kunskaper om människor som står i begrepp att begå självmord tycks obefintlig. Hela historien är rätt konstruerad, när jag tänker efter, men det är trevligt för stunden.

Länk till boken på Adlibris: ENGELSK STORPOCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar