söndag 21 december 2014

En god människa


Bokens titel: En god människa
Författare: Nick Hornby
Originalets titel: How to be Good
Översättare: Erik Andersson
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Forum, 2002
Antal sidor: 296

Ett intressant tankeexperiment om vad som utmärker en god människa, hur man överhuvudtaget lyckas bli en god människa och vad som är meningen med att vara god.

Nick Hornby är ju en sån där succéförfattare som tycks lyckas med allt han skriver, han säljer stora upplagor och hans böcker filmatiseras. Han är författare till "High Fidelity", "Fever pitch", "Fallhöjd", "Slam", "Juliet, naked", "Om en pojke" och många fler. Den här boken, "How to be Good" utkom på engelska 2001 eller 2002 så den har några år på nacken.

"En god människa" handlar om läkaren Katie och hennes man David, som har ett äktenskap som knakar betänkligt i fogarna. Katie funderar på att skiljas, har faktiskt redan hittat en älskare. David tråkar ut henne. Men så hamnar han av olika anledningar hos en flummig alternativmedicinare som heter GoodNews. Efter det blir sig ingenting likt.

David blir helt besatt av GoodNews och hans helande. Han bestämmer sig för att bli en god människa, skänker villigt bort söndagssteken till några uteliggare, ger bort barnens leksaker till främmande, bjuder hem folk som han inte känner, gör alla möjliga uppoffringar för att bli en god, snäll och barmhärtig människa.

Katie, hon som varit så snäll, bra, duktig och vänlig på alla vis, märker att det är rätt olidligt att leva tillsammans med en god människa.

Omslaget: Suddigt foto som visar två barn som inte ens existerar i boken, ett hundhuvud, en pytteliten boktitel och författarens namn som skriven av en Dymo-maskin. Märkligt och fult.

Mitt foto: Pepparkakor blir man som bekant snäll av!

Betyg: Rappt skrivet, lätt att läsa, humoristiskt samtidigt som det är rätt svartsynt om relationer och om vår tids alla nojor.

Rekommenderas till: folk som gillar den sortens engelska böcker som just "Om en pojke" eller julens långkörare "Love actually" eller kanske bästsäljaren "En dag".

Snackis: Vad som gör en människa god torde räcka som samtalsämne för en hel kväll.


Boken finns inte kvar på svenska, men i flera utgåvor på engelska - och den är inte det minsta svår att läsa på originalspråket ens för någon som inte är van vid att läsa engelska texter.

Länk till boken på Adlibris: ENGELSK POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar