söndag 7 december 2014

I taket lyser stjärnorna


Bokens titel: I taket lyser stjärnorna
Författare: Johanna Thydell
Förlag: Månpocket, efter en överenskommelse med Natur och Kultur, 2004
Antal sidor: 223

Det här skulle gott kunna vara obligatorisk läsning för gymnasieelever. Huvudpersonen är visserligen 13 år och går i sjuan, men vi är några mammor som har diskuterat det där med att våra högstadiebarn nästan uteslutande får läsa väldigt deprimerande böcker på svenskan och att det påverkar dem väldigt mycket i den känsliga åldern. Så kanske passar ändå Thydells bok bättre när man är snäppet äldre.

Jag läste boken direkt då den kom ut för tio år sedan, men minns precis vad som hände i den. Tonårstjejen Jenna har en cancersjuk mamma och ska försöka parera sin ångest inför mammans dödsdom och hela hennes svåra sjukdomstid samtidigt som hon naturligtvis är med om sånt som alla andra högstadieungar är med om: kroppen som ändras, killarna hon är kär i, tjejerna hon är kompis med (eller hatar).

Sitt ämne till trots, är inte boken rakt igenom ledsam utan sprudlar av liv och hopp också. Jenna tror inte att hon orkar leva om inte mamma överlever. Hon tänker till och med ta livet av sig om det blir så. Men på något vis hittar hon fram till livsglädjen och viljan att fortsätta leva - om inte annat så för att mamma hade velat det.

En fantastisk bok som gjorde stort intryck på mig och väldigt många andra. Jag tror att alla jag känner har läst boken, det verkar så när man frågar runt lite. Av nyfikenhet letade jag lite på nätet för att se hur många ex av boken som Johanna Thydell har sålt och hittar siffran 150.000 på hennes egen hemsida (för övrigt en väldigt snygg hemsida mot vad man brukar se, säger formgivaren) - men jag blir inte riktigt klok på om det gäller just "I taket lyser stjärnorna" eller alla hennes tre romaner. Det spelar ju ingen roll. Man kan konstatera att hon har sålt många böcker!

Betyg: En underbar ungdomsbok för (nästan) alla åldrar.

Rekommenderas till: som ovan.

Snackis: En bra snackisbok - det är det ofta när huvudpersonen ändrar sig under handlingens gång.

Nuförtiden verkar boken ges ut av AlfaBeta förlag istället för Natur och Kultur eller Månpocket. Nytt omslag har den förstås fått:


Länk till boken på Adlibris: POCKET.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar