fredag 5 december 2014

Frälst Förmögen Förskingrad


Bokens titel: Frälst Förmögen Förskingrad
Författare: Ewonne Winblad
Förlag: Bonnier Pocket, 2008
Antal sidor: 248

Det här är en sån där oväntad bekantskap som man blir mycket, mycket glad över! Ewonne Winberg? Det är ju hon som varit nyhetsankare ungefär hela mitt liv - inte visste jag att hon var duktig på att skriva också. Men vem är Hanna Lindmark, och varför skulle man rimligen bry sig?!

Jag har ju en förkärlek för det där med historia, i synnerhet kvinnohistoria, det kan jag tydligt se när jag listar mina favoritböcker. Det är något särskilt med den igenkänning som finns då svenska författare skriver om ett kapitel i svensk historia - hur man åt, klädde sig, arbetade, bodde, umgicks, framlevde sina liv.

Hanna Lindmark har jag aldrig hört talas om förut, men det spelar ingen roll. Boken griper tag så otroligt starkt i mig! Ännu efter drygt fyra år minns jag så väl vad som hände henne och hur sorgligt det hela var...

Sara Johanna, kallad Hanna, föddes 1860 i en fattig torparfamilj och såldes nio år gammal till lägstbjudande på sockenauktion. Hon fick växa upp som fosterbarn och sedan tjäna som piga. Hennes mamma dog tidigt efter att ha blivit svag och sjuklig av många graviditeter och förlossningar. Hennes pappa hade sammanlagt tre hustrur och tjugotvå barn, men bara nio av hans söner och döttrar levde till vuxen ålder. Hanna ville bli missionär och resa utomlands. Hon ville också gifta sig och få barn, men de fästmän som fanns dög inte - hon ville aldrig mer vara utfattig utan siktade högre än så.

Det här är den alldeles sanna berättelsen om hur den driftiga torparflickan från Ångermanland hamnade i en bibelskola i Stockholm, lärde känna andra kompetenta kvinnor, tog mod till sig och startade en restaurang i Östersund, tjänade pengar, gifte sig med en änkling, blev styvmor till hans tre barn, expanderade verksamheten och hur hon så småningom blev en oerhört framgångsrik kvinna med en stor förmögenhet. Det låter ju bra, men så lyckligt slutade det inte. Hannas livsverk förstördes och kvarlåtenskapen förskingrades.

"Frälst Förmögen Förskingrad" är en på många vis sorglig bok men samtidigt visar den ju på den drivkraft, iver och kompetens som Hanna (och många med henne) hade och som gjorde att hon kunde lyfta sig ur misären och skapa sig ett liv som hon knappast kunnat drömma om som barn.

Mitt foto: Mina ärvda mattallrikar och silverbestick passar utmärkt till berättelsen om restaurang- och cateringverksamheten som Hanna Lindmark byggde upp i början av förra seklet.

Betyg: Överraskande spännande för att vara en dokumentär skildring.

Rekommenderas till: med risk för att låta tjatig, men denna bok passar dem som är intresserade av svensk nutidshistoria och i synnerhet kvinnohistoria.

Snackis: Kan vara en bra bok att samtala kring.

Boken är tyvärr slutsåld på förlaget. Se till att låna den på bibblan, det är den värd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar