måndag 1 december 2014

I skuggan av ett brott


Bokens titel: I skuggan av ett brott
Författare: Helena Henschen
Förlag: Brombergs bokförlag, 2005
Antal sidor: 253

Det här är en på många vis fantastisk bok, där Helena Henschen berättar om sin mamma som 15 år gammal mister sin familj i ett gruvligt mord. Mammans sjukliga mor dog några år tidigare, och nu mördas hennes far Hjalmar von Sydow.

Det är ingen mindre än mammans 23-årige storebror Fredrik som håller i vapnet. Han tar även livet av kokerskan Karolina och husan Ebba samt slutligen även sin unga hustru Sofie och sig själv. Kvar lämnas Fredriks och Sofies lilla dotter, som tycks ha fått ett svårt liv då ingen ville kännas vid ett barn vars far var en mördare.

Kvar är också Fredriks lillasyster, hon som senare blir Helenas mor, även om jag har för mig att det finns två betydligt äldre systrar också någonstans i periferin. För resten av sitt liv ska traumat påverka henne - och även hennes omgivning. Därav den passande titeln "I skuggan av ett brott".

Helenas mamma talade aldrig om morden eller vad hon varit med om som barn. Då ska man veta att 1932 var det här en skandal utan dess like, med braskande tidningsrubriker. Brottet blev känt över hela riket som "de sydowska morden". Tänk själv, en son skjuter ihjäl sin far och två av familjens trotjänarinnor, flyr med sin hustru och dödar sedan även henne innan han tar livet av sig.

Familjen är mycket förmögen, adlig, bor centralt i Stockholm. Fadern har mängder av värdefulla kontakter och stor pondus. Klart folk spekulerar i vad som kan ha gått så fruktansvärt fel.

Jag tycker mycket om Henschens sätt att skriva, detaljerat och fullt av fakta, ihopvävt med uppdiktade scener som tycks mycket sannolika och gör att berättelsen flyter på. Det är en sorglig och gripande bok, men också mycket intressant för mig som har nära släkt som växt upp och levt i dessa omgivningar.

Läs gärna även Henschens andra bok, "Hon älskade", om sin farmor Signe Thiel. Den är lika underbar, den! Jag kan inte låta bli att förundras över de fyra som blev Henschens mormor och morfar, farmor och farfar. Alla kom från släkter med stort inflytande, god bildning, mängder av pengar - och djup tragik. Vilken uppväxt författarinnan måste haft och vad mycket det finns att berätta om hennes mors och fars arv. Så tråkigt att hon inte lever längre, för jag skulle gärna läst mer av henne...

Betyg: Högsta möjliga! Den här boken är en av mina favoriter.

Rekommenderas till: historie- och dokumentärintresserade människor.

Snackis: Kanske, kanske inte.

Länk till boken på Adlibris: POCKET.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar