söndag 29 mars 2015

Älskad, saknad


Bokens titel: Älskad, saknad
Författare: Joyce Carol Oates
Originalets titel: Missing Mom
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Bonnierpocket, 2007
Antal sidor: 431

När man talar om Joyce Carol Oates brukar man ju alltid nämna hur otroligt produktiv hon är, hur böckerna fullkomligt sprutar ur henne i häpnadsväckande takt. Hon är född 1938, gav ut boken "With Shuddering Fall" 1964 då hon alltså var 26 år gammal.

Sedan har hon skrivit hela livet; enligt engelska Wikipedia har hon gett ut 53 böcker till - nu senast i år, 2015, kom "Jack of Spades" ut. Ungefär en roman om året (några av dem skrivna under pseudonym) hela sitt vuxna liv! Ovanpå det har hon publicerat 38 novellsamlingar, alltså också ungefär en om året sedan hon började skriva. Tja, sedan har hon skrivit nio teaterpjäser, otaliga tidningsartiklar och uppsatser.

Jag begriper inte hur människan hinner med, i synnerhet som böckerna ofta är långa. "Älskad, saknad" är i den svenska pocketupplagan 431 sidor, tämligen tätt skrivna.

Men i viss mån - om man nu vågar kritisera en så hyllad författare som Oates - så är hon också väldigt pratig. Böckerna bubblar! De skulle nog kunnat bantas, anser jag, redigerats lite hårdare, kortats något. Ibland blir det upprepningar som inte fyller någon funktion, nästan lite långrandigt. Man vill vidare! Det är som om hon bara pratar på utan att hämta andan eller fundera på om åhöraren (i detta fall: läsaren) orkar lyssna mer eller redan har hört.

"Älskad, saknad" handlar om en ung kvinna - en journalist i 30-årsåldern - som har ett ganska komplicerat förhållande till sin mamma. Själv ser hon sig som frigjord, öppen och modern medan mamman lever ett simpelt liv med kyrkokören som enda nöje och lite förortsskvaller som enda spänning. Helt oväntat dör mamman (inte någon långsam cancerdöd, som är brukligt i romaner...) och Nikki och hennes syster lämnas kvar i ett känslomässigt tumult där de tvingas göra upp med sina känslor inför mamman och hennes våldsamma död, sin barndom och sitt vuxenliv.

Det visar sig, när systrarna tömmer mammans hus, att det är mycket de inte känt till om sin mor. På många vis var hon inte alls sådan som döttrarna uppfattade henne: i hennes liv fanns kärlek, äventyr, hemligheter och engagemang som de vuxna barnen inte hade en aning om. Nu när mamman är borta kan döttrarna få en mer komplett bild av henne.

Boken handlar mycket om sorg och saknad men också om hur lite man egentligen känner till om andra, hur sammansatta och komplexa varelser vi är. Vi får följa Nikkis väg genom sorgen och hur hon ska orka leva med förlusten av sin mor.

Betyg: En väldigt bra bok, helt enkelt. Trots att nästan ingen alls händer efter de första hemska kapitlen är det en spännande berättelse.

Rekommenderas till: alla som gillar relationsromaner och livsfilosofi - eller bara en god bok!

Snackis: Ja, jag tror att boken är en bra snackis.


Länk till boken på Adlibris: ENGELSK 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar