lördag 14 mars 2015
Jag är Malala
(Jag lånade boken på biblioteket, så här får ni nöja er med förlagets bild. Den nya, inbundna boken är tydligen från Massolit förlag, mitt ex var från ICA Bokförlag.)
Bokens titel: Jag är Malala
- Flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna
Författare: Malala Yousafzai (eller Yusufzay enligt biblioteket) med Christina Lamb
Originalets titel: I am Malala
Översättare: Johanna Svartström, Kjell Waltman, Lena Öhrström
Förlag: ICA Bokförlag, Forma Books, 2013
Antal sidor: 272 + extra
Nu är jag väl den sista på jordklotet att läsa denna bok, men men... Bokklubben valde "Jag är Malala" till fredagskvällens bokdiskussion och då läser man boken oavsett om "alla andra" läst den eller inte. Jag har redan läst en hel del om Pakistan, Afghanistan och Mellanöstern samt sett flera dokumentärer och intervjuer med Malala Yousafzai så det kändes väl som att boken kanske inte kunde tillföra så mycket mer.
På ett sätt gör den dock det. Dels får man en inblick i hur pakistaniernas vardag ser ut på landsbygd och i småstäder. Dels får man ingående läsa om staten Pakistans grundande, dess styre, alla klaner, religionens roll i samhället och de gamla traditionerna. Dels får man veta mer om hur oerhört känd Malala var redan innan hon blev skjuten; hon höll tal för församlingar av hundratals politiker, hon fick skolor och fonder uppkallade efter sig, hon medverkade i teve och radio, hon bloggade för BBC - långt innan omvärlden hörde talas om flickan som blivit skjuten i en skolbuss och slussades till England för specialistvård och senare fick Nobels fredspris.
Boken är lite tyngre och långsammare än jag hade förväntat mig. Det beror nästan enbart på att det är en vansinnig massa historiebeskrivning i kronologisk ordning där regeringschefer, diktatorer, befriare, klanledare, imamer och maulaner presenteras vid namn och därutöver måste man hålla reda på fyrtioelva förkortningar för olika organisationer, myndigheter och politiska partier. Om man, som jag, läser vartenda ord och faktiskt försöker sätta sig in i hur talibanerna kunde ta över så stora delar av Pakistan och Afghanistan så blir själva läsningen lite långsammare än brukligt. Det går inte att skumma igenom eller läsa snabbt om man ska kunna ta in all information. För "Jag är Malala" är en ytterst faktaspäckad bok!
Den stora behållningen är väl att läsa dels om Malala själv, även om vi allihop i bokklubben ansåg att man gärna hade haft en tydligare uppdelning mellan det som är Malalas egen röst och det som är historiebeskrivningarna (sannolikt gjorda av Christina Lamb). Jag hade velat veta mer om hennes mamma och bröder också. Pappan är närmast satt på piedestal och honom får vi veta en hel del om.
En annan sak jag uppskattade var de vackra beskrivningarna av landskapet, skönheten i bergen och floderna, alla fruktträd och de myllrande bazaarerna. När man ser bilder från denna del av världen så är det alltid i en grå-brun-beige färgskala där allt, allt, allt tycks vara sten, berg, lera, sand, grus - och död.
Betyg: Bra, men jag kan inte säga att det var en stor läsupplevelse.
Rekommenderas till: alla som vill läsa en lärorik berättelse om ett sönderslitet land, om fredspristagaren Malala och hennes far, om talibanernas framväxt och om vikten av utbildning.
Snackis: Ett bra underlag för diskussioner om utbildning och vad kunskap spelar för roll i varje samhälle.
Länk till boken på Adlibris: INBUNDEN, STORPOCKET .
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar