måndag 16 mars 2015

Tematrio: Vilja-läsa-böcker

Tematrion hos Lyran denna vecka handlar om alla dessa böcker som man vill läsa, men inte kommer sig för med. Genast tänker jag på alla klassiker man borde läsa; såna som jag läste delar av när jag gick på gymnasiet och vår lärare hade dille på antologier. Ni vet, en massa ryska och franska och grekiska litteraturklassiker som det hör till allmänbildningen att ha läst.


När jag tittar i min bokhylla är den några böcker som står och skriker "ta mig, ta mig!" och så väljer jag bort dem i alla fall. Inte så att jag inte vill läsa dem, utan det är bara det att andra böcker pockar på och ser lite mer lockande ut.1. "Maken" av Gun-Britt Sundström
Först ville jag läsa denna, plöjde en massa recensioner, tänkte att jag verkligen, verkligen ville ha den. Sedan köpte jag den och.... öppnade den och insåg att den är 546 sidor i pocketformat, satt i yttepytteliten myrskrift. Jag orkar liksom inte! Fast jag jättegärna vill läsa den och är rätt övertygad om att det är en bok i min smak.2. Något av Guillou
Det här är en hemskt otrevlig (och besynnerlig) sida av mig: jag vill inte läsa böcker som är för populära, för upphaussade, för omtalade. Om folk säger "Men guuuuuud, har du inte läst den? Det MÅSTE du göra!" - då känner jag att nej, jag kommer definitivt inte att läsa den.

Jag kanske borde gå i terapi, men så här är det.

Av den anledningen missade jag hela Hamilton-serien som Guillou skrev när jag var ung vuxen. Och sedan missade jag Arn, trots att jag älskar historiska romaner. Kunde inte förmå mig att köpa en Arn-bok när "alla" läste dem och det gick skytteltrafik med busslaster med hängivna läsare som skulle resa i Arns fotspår. Jag har inte läst hans nyaste serie - den om hans släkt (?) heller - men det beror inte på att den blev omtalad, för där var det inte alls samma masshysteri.

Nu har jag dock bestämt att jag ska läsa "Ondskan", för det känns som att det är en bok man bör ha läst. Lite pinsamt att jag inte har läst den, trots att den står i bokhyllan och samlar damm.3. Stadsviten av Per Anders Fogelström
Det bär mig emot att skriva detta. Jag tror jag kommer att ångra mig när jag tryckt på "publicera"-knappen. Man kan inte vara född på Söder i Stockholm och ha bott i eller i närheten av huvudstaden hela sitt liv och INTE ha läst sviten som handlar om Henning och Lotten på Södermalm i slutet av 1800-talet.

Någon gång ska jag väl kunna hitta tiden att läsa alla fem böckerna, för det här är stockholmiana som jag tror att jag kommer att älska.

//Joelinda16 kommentarer:

 1. Maken har jag men inte blivit av, Per Anders Fogelström försökte jag mig på men somna hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det låter ju lovande! Att du somnade hela tiden, menar jag... :-)

   Radera
 2. Fogelström skulle jag vilja läsa om nu i vuxen ålder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att det får bli ett sommarprojekt - att låna alla fem böckerna och läsa dem i följd. Jag läste dem inte som ung, men har förstås läst utdrag. Vår fröken var som sagt galen i antologier...

   Radera
 3. Jag har läst ett antal av Guillous böcker, men faktiskt inte några av Hamiltonböckerna. Ondskan är läsvärd, även om Guillous familj tar avstånd från dem. Serien Det stora århundradet tycker jag är riktigt bra. (Fast den handlar inte om Guillous egen familj.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Jag hade bestämt för mig att jag läst att det var Guillous släkt (men omgjord till romanform), för det var någon som sa att det var därför han talade så varmt om bokserien.
   Hamiltonböckerna har kommit ut i nya pocketutgåvor och kostar bara 40:-/st så möjligen köper jag någon för att se om det är något att ha. Trots att jag hört att det kryllar av detaljerade beskrivningar av vapen...

   Radera
 4. Stadsserien av Fogelström är helt fantastiskt och böcker av Jan Guillou kan jag verkligen rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste väl göra slag i saken. Kanske tematrion blir en knuff i rätt riktning!

   Radera
 5. Stadssviten har jag funderat på att läsa så många gånger - ännu har det inte blivit av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det glädjer mig att jag inte är ensam!

   Radera
 6. Maken av Gun-Britt Sundström väntar på mej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså, står det en "Maken" i en bokhylla hemma hos dig också? Det verkar som att vi är fler som haft ambitionen men inte riktigt orkat ända fram :-)

   Radera
 7. Stad-serien är mycket bra! Men varför i all världen behöver du läsa Guillou? Men - ska han läsas så är det nog just Ondskan som kan vara värt besväret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guillou vill jag läsa eftersom han trots allt är en kulturpersonlighet i Sverige, alla känner till honom och har en åsikt om honom. Min grundar sig mest på debattprogram och intervjuer - jag kan aldrig uttala mig om honom som författare.

   Radera
 8. Stad-serien vill jag också läsa, jag har alla delar hemma. Jag påbörjade en triliogi som utspelas sig före stad-serien och trots att jag verkligen gillade första delen så har jag inte kommit mig för att läsa del två. Guillou har jag läst Arn-serien och inget mer, första boken i hans nya serie. Maken finns inte här hemma men jag är nyfiken på den =)

  SvaraRadera
 9. Finns ju så mycket man vill läsa :)

  SvaraRadera