onsdag 11 mars 2015

Någon annanstans i Sverige


Bokens titel: Någon annanstans i Sverige
Författare: Hans Gunnarsson
Förlag: Månpocket efter en överenskommelse med Albert Bonniers Förlag, 2007
Antal sidor: 293

Först och främst: jag tycker väldigt mycket om Hans Gunnarsson som författare. Han är fullkomligt lysande i sina krassa beskrivningar av svenskt vardagsliv, tristess och rätt sorgliga figurer. Orden är väl valda, en underfundig humor lyser igenom allvaret, de små detaljerna som vi alla känner igen har han lyckats fånga och beskriva. Det är ju inte direkt någon upplyftande läsning; alla hans böcker som jag läst har varit tämligen sorgsna och gråa, men jag är inte typen som gräver ner mig för det utan uppskattar hans beskrivning av en trist vardagslunk.

Men just i den här boken måste jag säga att det är mer än lovligt segt i vissa passager! Virriga förvecklingar i en gudsförgäten by på vischan, sett ur olika människors perspektiv. Gunnarsson skriver träffsäkert men borde begränsat eller redigerat sig själv lite hårdare denna gång.

Vi får följa livet i lilla Borunda, där byns alkis är en av huvudpersonerna. En serie mord inträffar - hur hänger de ihop med bygdens folk och vem kan tänkas vara förövaren? Familjekonstellationer och grannsämja sätts på prov, folk är inte de som de utger sig för att vara. Några hamnar i djup sorg, andra ser tvärtom en chans till ett nytt liv. Dödsfallen ruskar om byn och förändrar livet för många.

Betyg: En bra bok.

Rekommenderas till: folk som gillar att skratta åt sorgliga historier.

Snackis: Tror inte det.

Länk till boken på Adlibris: POCKET med nytt omslag - verkar som att den har filmatiserats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar